Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρία Αγγελίδου στην Κομοτηνή


Η βραβευμένη συγγραφέας επισκέπτεται πόλεις της βόρειας Ελλάδας, για να συναντήσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες της και να συνομιλήσει μαζί τους. Εκτός από ατέλειωτες ώρες στα θρανία, εκτός από ράφια ολόκληρα με βιβλία, εκτός από χρονολογίες και ονόματα, η Ιστορία είναι ευτυχώς κι άλλα πολλά πράγματα: είναι άνθρωποι που αγαπούν και πολεμούν και ονειρεύονται, άνθρωποι που ταξιδεύουν και μαθαίνουν και ενθουσιάζονται, άνθρωποι που δουλεύουν, άνθρωποι που έχουν περιέργεια και φιλοδοξίες και μεράκια και απορίες και… και… και… 

Η Ιστορία είναι τελικά πολλές ιστορίες μάς λέει η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου, μέσα από τα βιβλία της. Στα τέλη Μαΐου 2018, η συγγραφέας παιδικών βιβλίων ταξιδεύει βόρεια με μια βαλίτσα γεμάτη μυθολογικά, ιστορικά και βυζαντινά παραμύθια. Εκεί, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει όλους εκείνους που πιστεύουν πως οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι δεν είναι χιλιοειπωμένες ιστορίες ξεχασμένων θεών, αλλά συναρπαστικά παραμύθια δράσης, ή πως η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα και πως το Βυζάντιο είναι ένας κόσμος γεμάτος χρώματα. 

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στις 6 μ.μ., η βραβευμένη συγγραφέας σάς περιμένει στην αυλή του Βαρόσι Art Café, σε μια συζήτηση με θέμα «Αν, πόσο και γιατί αλλάζει η ιστορία μέσα από τον αφηγητή». 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Το παιδικό βιβλίο φτάνει παντού!» για τον εορτασμό των 25 χρόνων των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, μέσω της οποίας συγγραφείς παιδικών βιβλίων θα ταξιδέψουν μέσα στο 2018 σε 25 πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου και θα συναντήσουν τους μικρούς αναγνώστες τους. Παράλληλα, θα επισκεφτεί δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Δράμας και της Θάσου, όπου θα συνομιλήσει με τους μαθητές με αφορμή τα βιβλία της.


Η Μαρία Αγγελίδου γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία και λογοτεχνία στην Αθήνα και στη Ζυρίχη. Ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει μεταφράσει πάνω από 500 βιβλία, τα μισά από τα οποία είναι για παιδιά. Έχει διασκευάσει για το παιδικό αναγνωστικό κοινό Σαίξπηρ και Μολιέρο, Δάντη και Θερβάντες, Μέλβιλ, Γκολντόνι κ.ά. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευτεί τρεις φορές από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας και την ΙΒΒΥ. Το 2007 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο παιδικού Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο της Ελληνική Μυθολογία, Πώς ξεκίνησε ο κόσμος (εκδ. Παπαδόπουλος), το 2012 βραβεύτηκε από το περ. ΔΙΑΒΑΖΩ με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα (εκδ. Αερόστατο), ενώ το 2013 με το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το παραμύθι Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος και το 2014 με το ίδιο βραβείο για το παραμύθι Ιστορίες που τις είπε δρόμος (εκδ. Μεταίχμιο). Το 2014 το ιστορικό της παραμύθι Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα (εκδ. Μεταίχμιο) απέσπασε το Κρατικό Βραβείο 2013 Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά.
Παρακάτω, λίγα λόγια για τις εξαιρετικές σειρές της Μαρίας Αγγελίδου.

Μυθολογικά Παραμύθια 

Με τα Μυθολογικά Παραμύθια των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ επιχειρείται μια καινούργια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Η σειρά στοχεύει στο να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η αρχαία ελληνική μυθολογία δεν είναι μια χιλιοειπωμένη ιστορία ξεχασμένων θεών, αλλά ένα συναρπαστικό παραμύθι δράσης, μέσα από το οποίο ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει και ακόμα σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου. Η Μαρία Αγγελίδου συμμετέχει στη σειρά ανασκευάζοντας τους άθλους του Ηρακλή, ώστε οι παιδαγωγικές αξίες και οι ιστορικές πληροφορίες που φέρουν αυτές οι ιστορίες να μπορούν να κατανοηθούν από παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών. Παράλληλα, η γλωσσική αρτιότητα και το πλούσιο εννοιολογικά περιεχόμενο των κειμένων συμβάλλει στην καλλιέργεια της φαντασίας και της γραπτής έκφρασης, μπορεί επομένως να αποτελέσει βοηθητικό εργαλείο και για τη διδασκαλία της Γλώσσας. Τέλος, η αριστοτεχνική εικονογράφηση από την Ίριδα Σαμαρτζή συντελεί στην ανάπτυξη του αισθητικού αισθητηρίου των μαθητών. Οι ιστορίες είναι έτσι φτιαγμένες, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν με απόλαυση, ενδιαφέρον και όφελος οι μικροί αναγνώστες. Κι ενώ ο Ηρακλής είναι ένας πανάρχαιος ήρωας, παρουσιάζεται με τέτοιον τρόπο, ώστε σ’ αυτόν και τις περιπέτειές του αναγνωρίζουμε προβλήματα του σημερινού ανθρώπου. Επιπλέον, στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει παράρτημα με ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που είναι εύκολο να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της τάξης ή στο σπίτι. Με αφορμή τον εκάστοτε μύθο, οι μαθητές καλούνται να λύσουν σταυρόλεξα και να παίξουν γλωσσικά παιχνίδια, να απαντήσουν σε κριτικές ερωτήσεις που τους βοηθούν να κατανοήσουν τη σημασία του πολιτισμού και τη σχέση της ιστορίας με το παρόν, να παρατηρήσουν καλλιτεχνικά έργα του παρελθόντος και, ακολούθως, να εξαγάγουν συμπεράσματα μέσω της εικαστικής γλώσσας.


Ιστορικά Παραμύθια 

Η βραβευμένη σειρά των ιστορικών παραμυθιών της Μαρίας Αγγελίδου που απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, φιλοδοξώντας να πείσει μικρούς και μεγάλους –ιδίως τους μικρούς!– ότι… Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα! Σε μια εποχή που δυσκολεύεται να διδάξει την Ιστορία στα παιδιά, η σειρά αυτή που γράφει η Μαρία Αγγελίδου και εικονογραφεί η Ίρις Σαμαρτζή προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς να πλησιάσουν ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό με τρόπο… αλλιώτικο. Με ζωντάνια και παραστατικότητα χάρη στις γλαφυρές περιγραφές και αφηγήσεις, και συνδυάζοντας το Παραμύθι με την Ιστορία, παρουσιάζονται σημαντικά γεγονότα της αρχαιότητας. Τα βιβλία της σειράς σκοπό έχουν να κεντρίσουν την περιέργεια και τον ενδιαφέρον των παιδιών για την Ιστορία και να ζωντανέψουν το παρελθόν με τρόπο πειστικό για μικρούς και μεγάλους. Να τα βοηθήσουν να σταθούν τα ίδια απέναντι στην ιστορική γνώση και στην ιστορική σκέψη. Και να τους εμπνεύσουν τη διάθεση να προχωρήσουν σε μια σχέση ζωντανή με την Ιστορία. Γιατί μόνο στο πλαίσιο μιας τέτοιας σχέσης θα μπορούν να της απευθύνουν τις δικές τους ερωτήσεις. Στόχος δεν είναι μόνο να μάθουν τα παιδιά Ιστορία, αλλά να μάθουν να σκέφτονται ιστορικά. Και να ρωτούν την Ιστορία για όσα συνέβησαν στο παρελθόν, για όσα συμβαίνουν στο παρόν και για όσα θα συμβούν στο μέλλον.


Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα 

Η σειρά «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα» την οποία εικονογραφεί η Κατερίνα Βερούτσου απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 10 ετών και επιχειρεί να καλύψει τη βυζαντινή περίοδο της ιστορίας μας. Όπως επισημαίνει η συγγραφέας: Το Βυζάντιο είναι ένας κόσμος γεμάτος φασαρία, κίνηση, θαύματα, μυστήρια, τραγούδια, γιορτές, πλούτη, μάχες, ιστορίες. Ένας κόσμος γεμάτος χρώματα. Κόκκινος, όπως η πορφύρα των αυτοκρατόρων του. Χρυσός, όπως τα φόντα των ψηφιδωτών στις εκκλησίες του. Μαύρος, όπως τα ράσα των καλογέρων του. Άσπρος σαν τις χώρες τις άγνωστες έξω από τα σύνορά του. Γαλάζιος σαν τη θάλασσά του και σαν τα φουστάνια των αρχοντισσών του. Πράσινος σαν τα σπαρτά στους απέραντους ανοιξιάτικους κάμπους του. Αλλά όχι μόνο. Το Βυζάντιο ΔΕΝ έχει μόνο έξι χρώματα. Η Μαρία Αγγελίδου και σε αυτά τα βιβλία της, όπως και στο υπόλοιπο έργο της, συνδυάζει μοναδικά το βιβλίο γνώσεων με αυτό της μυθοπλασίας. Μέσα από μια αφήγηση υψηλής λογοτεχνικής αξίας η ιστορία προκύπτει ως καθρέφτης της πραγματικότητας και η ιστορική γνώση μεταμορφώνεται σε γοητευτικό παραμύθι. Η συγγραφέας κατορθώνει να πείσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες –ιδίως τους μικρούς– ότι… η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα! Η Ιστορία δεν είναι μόνο ημερομηνίες και ονόματα, δεν είναι μόνο σελίδες, αριθμοί, αίτια και αποτελέσματα. Η Ιστορία είναι ζωή, είμαστε εμείς, και άλλοι σαν εμάς, που έζησαν πριν από μας, ή θα ζήσουν έπειτα από μας. Δεν αποτελείται από σωστές και λανθασμένες απαντήσεις, δεν μετριέται με βαθμούς, δεν είναι χωμένη στα χρονοντούλαπα. Είναι μέσα στα σπίτια μας, είναι έξω στους δρόμους, είναι παντού.


Για περισσότερα βιβλία από τις "Εκδόσεις Μεταίχμιο" ΕΔΩ & ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.