Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Ας ζήσει και κανένας - Εκδόσεις Επίκεντρο

 


Το βιβλίο αυτό, είναι μια αφήγηση, μια καταγραφή των γεγονότων, όπως τα έζησε η Κατίνα Δημητρίου –κορίτσι τότε– και όπως τα περιγράφει σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά. Δεν έχει η αφήγηση αυτή καμιά φιλοδοξία, ούτε επιστημονικά ιστορική, ούτε λογοτεχνική βέβαια. Δεν πρόκειται για πλήρη ιστορική αποτύπωση, δεν αναλύει τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες, τις αφορμές, τις αιτίες και τους παράγοντες που προκάλεσαν αυτόν τον διχασμό και οδήγησαν στον τραγικό εμφύλιο σπαραγμό, τα δραματικά απομεινάρια και αποτελέσματα του οποίου ακόμα μας συνταράζουν και μας στοιχειώνουν. Η αφήγηση αυτή δεν θέλει να αποδώσει ή να καταμερίσει ευθύνες για τον εφιάλτη που έζησε η πατρίδα μας και που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες άνθρωποι –κι απ’ τις δύο πλευρές– και να καταστραφούν οι ζωές επιζώντων, των ηττημένων κυρίως, αλλά και νικητών, όπως και η χώρα. Είναι η ιστορία μιας κοπέλας που έζησε τον αγώνα, τον πόλεμο –εμφύλιο μάλιστα– τη φρίκη, τον τρόμο, το θάνατο, όπως τα έζησαν χιλιάδες άλλα κορίτσια και αγόρια, με τα όπλα στα βουνά αντί με τα βιβλία τους στο σχολείο... Και τα πιο πολλά χάθηκαν. Την ηχογράφηση της αφήγησης που κράτησε περίπου δύο μήνες, το καλοκαίρι του 2006, οργάνωσε και επιμελήθηκε η Αλίνα που είχε και την αρχική ιδέα. Την ευχαριστώ θερμά. Την απομαγνητοφώνιση και την αρχική επιμέλεια του κειμένου έκανε η Όλια. την οποία ευχαριστούμε επίσης.

Γρηγόρης Ψαριανός


Με την επανέκδοση του βιβλίου της Κατίνας Δημητρίου-Ψαριανού (19/04/1929-29/09/2021) «Ας ζήσει και κανένας» μία συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία πολύ δύσκολων χρόνων της νεότερης ελληνικής ιστορίας έρχεται στο φως. Η πρωτοβουλία του Γρηγόρη Ψαριανού να κυκλοφορήσει σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο της μητέρας του είναι πολλαπλά αξιέπαινη. Καταρχάς, γιατί έτσι εκπληρώνεται το χρέος του παιδιού στη μάνα, το χρέος του απογόνου στους προγόνους του αλλά και το χρέος του πολίτη στη Πατρίδα. Και κατά δεύτερον, γιατί συμβάλει στην προβολή και διάσωση της «άλλης» πλευράς της Ιστορίας. Φωτίζει το απλό, το καθημερινό το οικείο προσφέροντας έναν πολύτιμο και ανεκτίμητο λίθο στην πολύπλευρη καταγραφή της πολυτάραχης εκείνης περιόδου. Όλα αυτά με τη ζεστή της ανθρώπινη ματιά. Πρόκειται για ένα βιβλίο ύμνο των προσωπικών αγωνιών, των απόκρυφων σκέψεων, των αμφιβολιών αλλά και των ονείρων και των ελπίδων ενός νέου κοριτσιού. Οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων, των πρωταγωνιστών εκείνων των πέτρινων χρόνων, ανεξάρτητα σε ποια πλευρά της διαμάχης βρέθηκαν, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη πίστεψαν, συνθέτουν αναμφισβήτητα τον χάρτη της Ελλάδος. Ο Κώστας Βάρναλης είχε γράψει ότι «η Εθνική Αντίσταση καθρεφτίζει την καρδιά του Ελληνικού Έθνους σε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές των ιστορικών του ανατάσεων». Δυστυχώς το μικρόβιο της διχόνοιας δεν μας επέτρεψε να έχουμε μόνο μία χρυσή σελίδα στην ιστορία μας. Έπρεπε να ζήσουμε και το δράμα του Εμφυλίου Πολέμου.Μετά από 75 και πλέον χρόνια, ας αναλογιστούμε το μέγεθος του κακού που κάναμε στους ίδιους τους εαυτούς μας, αλλά και την Πατρίδα μας και ας πούμε ποτέ ξανά. Ας κοιτάξουμε μόνο μπροστά για μια καλύτερη Ελλάδα. 

(Από τον πρόλογο του Παναγιώτη Πικραμμένου)


«Μία συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία πολύ δύσκολων χρόνων της νεότερης ελληνικής ιστορίας.» (Παναγιώτης Πικραμμένος)

«Η Κατίνα είναι η διπλή όψη της Ελλάδας. Της αντίστασης και του εμφυλίου. Της ήττας και της συμφιλίωσης. Της μνήμης και της λήθης. Των αναμνήσεων και του αναστοχασμού.» (Ευάγγελος Βενιζέλος)

«Αφήγηση γεμάτη αλήθεια, όχι απλά για τα γεγονότα αλλά και για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις ανθρώπινες σχέσεις.» (Άννα Διαμαντοπούλου)

«Το βιβλίο βρίθει συγκλονιστικών σκηνών και εικόνων. Είναι τόσο ειλικρινές, ώστε βρίθει αντιφάσεων, όπως κάθε ειλικρινής αφήγηση. Μακάρι να διδάσκεται στα σχολεία, για να ξέρουν οι άνθρωποι τι σημαίνει πόλεμος.» (Χρήστος Χωμενίδης)

«Αυτό το βιβλίο είναι ιδιαίτερο. Ελάχιστα βιβλία μου δώσανε αυτήν την αίσθηση της γνησιότητας με την αθωότητα που βλέπει τα πράγματα. Είναι ένα βιβλίο το οποίο φίλοι και εχθροί θα πρέπει να το διαβάσουν και κυρίως να δουν μέσα από αυτό τη ματαιότητα του πιο μάταιου από τους μάταιους πολέμους, που είναι ο Εμφύλιος.» (Πέτρος Τατσόπουλος)

«Η κατάθεση της Κατίνας Δημητρίου-Ψαριανού με «άγγιξε». «Καθίσαμε» μαζί για αρκετές ώρες και την άκουγα να αφηγείται, έναν λόγο βιωματικό και ανεπιτήδευτο, φωτίζοντας μία άλλη πλευρά της ιστορίας, όχι αυτή που γράφουν οι πολιτικοί, οι στρατηγοί, νικητές ή ηττημένοι, αλλά αυτή των πραγματικών ανθρώπων που ζήσανε με τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων. Και η ιστορία ξαφνικά πήρε σάρκα και οστά. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί επίκεντρο της μαρτυρίας της είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πέρα και πάνω από τις ιδεολογίες.» (Κώστας Μπακογιάννης)

«Το βιβλίο αυτό είναι ένα μήνυμα εθνικής συμφιλίωσης που θα απαλύνει όλα τα πάθη.» (Μάριος Σπηλιόπουλος).

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.