Στις 424 σελίδες του ενδιαφέροντος αυτού βιβλίου καταγράφονται, ανά μέρα του έτους, τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης (από το 1814 - ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας ως το 1830 - Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας). Τη δύσκολη αυτή εργασία, ανέλαβαν οι Γιάννης Γρυντάκης, Γιώργος Δάλκος, Έκτορας Χόρτης, Άγγελος Χόρτης. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ακολουθούν το οπισθόφυλλο, βιογραφικά σημειώματα των
συγγραφέων και αποσπάσματα:
Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της νεοελληνικής ιστορίας, σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους μετέπειτα εθνικούς αγώνες. Στο βιβλίο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα της Επανάστασης με την καταγραφή ανά μέρα του έτους των σημαντικότερων γεγονότων. Αν και στο επίκεντρο βρίσκονται τα πολεμικά γεγονότα και οι ηγετικές φυσιογνωμίες, δεν παραγνωρίζεται η σημασία της συμμετοχής όλων των δυνάμεων του έθνους, ενός έθνους αποφασισμένου να κατακτήσει, με κάθε τίμημα και σε πείσμα οποιωνδήποτε εμποδίων, την ελευθερία του (Εισαγωγή).
Τι είχες, Γιάννη…
1827: Η επί των Εθνικών Λογαριασμών Επιτροπή, που είχε συγκροτηθεί για να ελέγξει τα οικονομικά του επαναστατημένου έθνους, στέλνει στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση όλα τα σχετικά με τους εθνικούς λογαριασμούς. Μεταξύ άλλων, έγραφε και τα εξής: «Η Επιτροπή, παρατηρήσασα ότι τα Εθνικά Κατάστιχα είναι νοθευμένα και πλήρη από καταχρήσεις, πλαστοπαρτίδας, ελλείψεις, λάθη και ανωμαλίας, υπεχρεώθη…».
«Οδύσσεια»
1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, έχοντας υπογράψει το (δήθεν) προσκύνημα, στέλνει επιστολή προς τον Μεχμέτ πασά, με την οποία παρουσιάζει τους λόγους του ξεσηκωμού των Ελλήνων. Του γράφει: «Τα μεγάλα ζουλούμια (αδικίες) των Βεζυράδων, Κατίδων […] όποιο κορίτσι ή παιδί τους άρεζεν, έστελναν και το έπαιρναν [...]. Όποιος είχε κανένα χωράφι καλόν […] τον εσκότωναν και του το έπαιρναν […]. Τώρα η υψηλότης σου γράψε ένα αρτζουχάλι (αναφορά) εις τον Βασιλέα όπου να σηκώσει από τους Χριστιανούς όλα αυτά τα ζουλούμια με Χάτι Χουμαγιούν και τότε ημείς θέλει ησυχάσει…». Για να γίνει πιστευτός, έστειλε 4 γέροντες ασήμαντους ως δήθεν αντιπροσώπους επαρχιών για να προσκυνήσουν.
Ο Γιάννης Γρυντάκης είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και δίδαξε επί σειρά ετών Ιστορία σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε σχολές επιμόρφωσης καθηγητών. Έχει γράψει ιστορικές μελέτες και ιστορικά μυθιστορήματα. Συμμετείχε ως εισηγητής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και είναι επίτιμος σχολικός σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Γιώργος Δάλκος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τον Τομέα Παιδαγωγικής του τμήματος ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Υπηρέτησε ως καθηγητής στη Δημόσια Εκπαίδευση, ως Πάρεδρος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ως σχολικός σύμβουλος. Επίσης συμμετείχε σε ομάδες εργασίας με αντικείμενο τη συγγραφή σχολικών βιβλίων Ιστορίας και την παραγωγή αντίστοιχου λογισμικού.
Ο Έκτορας Χόρτης είναι πτυχιούχος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ludwig–Maximilians Universitat του Μονάχου και υπηρέτησε ως καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων και είναι εκδότης του λευκαδίτικου περιοδικού «ΤΑ ΧΟΡΤΑΤΑ».
Ο Άγγελος Χόρτης είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Φιλοσοφικής
Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί σειρά ετών σε σχολές επιμόρφωσης
καθηγητών. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά
συνέδρια και είναι επίτιμος σχολικός σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο
συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται συλλογικά βιβλία Ιστορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου