Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Το «Αμήχανο» Βλέμμα του Θανάση Τριανταφύλλου


Και με το βιβλίο αυτό, συνεχίζεται ο περίπατος που εδώ και χρόνια ξεκίνησε ο συγγραφέας και μαθηματικός Θανάσης Τριανταφύλλου (Λάρισα, 1950) στη λογοτεχνία (στην ποίηση, κυρίως, και στον πεζό λόγο, δευτερευόντως), με το βλέμμα στραμμένο στο να ανακαλύψει τις λιγότερο ή και περισσότερο κρυφές «μαθηματικές ψηφίδες» σ’ αυτή. 

Τα δυο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα (Οι αριθμοί και άλλες μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη - 2012 & Μαθηματικά και Λογοτεχνία - 2014), από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, με επιτυχία παρουσίασαν πτυχές και εκδοχές του θέματος αυτού, της Λογοτεχνίας και των Μαθηματικών. 

Με το παρόν βιβλίο επιχειρείται μια επίσκεψη στο έργο τεσσάρων λογοτεχνών: 

α) Τριών Ελλήνων ποιητών με κοινό γνώρισμα ότι το γνωστικό αντικείμενο σπουδών τους ήταν και τα μαθηματικά. Οι δυο από τους τρεις –ο Γ. Θ. Βαφόπουλος και ο Έκτωρ Κακναβάτος– δε βρίσκονται στη ζωή. Ο τρίτος –ο Δ. Γαβαλάς– είναι εν ζωή και συνεχίζει να δημιουργεί.
β) Ο τέταρτος, με τον οποίο καταγίνεται το παρόν βιβλίο, είναι ο σπουδαίος Αργεντινός λογοτέχνης (ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος), ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, μέσα από τις εξαιρετικές μεταφράσεις διηγημάτων και ποιημάτων του από εγκυρότατους μεταφραστές. 

Το βιβλίο στοχεύει στο να αποτελέσει και ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, πέραν των όσων υποστηρίζει τα οποία τεκμηριώνουν την οπτική γωνία θέασης του θέματος που καλύπτει. Χαρακτηριστικά, για το θέμα αυτό ο φιλόλογος-ποιητής και συγγραφέας, Θανάσης Μουσόπουλος, στο επίμετρο του βιβλίου, σημειώνει ότι πέραν των άλλων «η μελέτη των βιβλίων του Τριανταφύλλου επιφυλάσσει και λογοτεχνική απόλαυση». 

Και ολοκληρώνοντας, συνεχίζει ο Ξανθιώτης εκπαιδευτικός και λογοτέχνης, « Ο Θανάσης Τριανταφύλλου με το πολυσέλιδο τούτο τρίτο βιβλίο του παρουσιάζει του κόσμο μέσα από τη διπλή ματιά του Μαθηματικού και του Ποιητή. Πρόκειται αναμφίβολα για μια νέα συναρπαστική οπτική γωνία της πραγματικότητας. Το νέο σχολείο, η νέα παιδεία της δημιουργικότητας και του καθολικού ανθρώπου του 21ου αιώνα έχει ανάγκη από τέτοιες προσεγγίσεις-οικουμενικές/καθολικές/διαχρονικές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.