Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 επισκεφτήκαμε τη «Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής» και εκεί μας υποδέχτηκε η έφορος βιβλιοθήκης και προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κα Αργυρώ Σαλπιγγίδου. Ήρθε στην Κομοτηνή πριν πολλά χρόνια ως φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του «Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης», έμεινε κι εργάζεται 33 χρόνια ως δημοτική υπάλληλος.
Η «Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής», η οποία δεν αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, αλλά υπηρεσία του Δήμου, ιδρύθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 19η Μαΐου 1954 και λειτουργεί ως Γενική – Λαϊκή, και δανειστική από το 1986. Διαθέτει συλλογές από βιβλία (πάνω από 24.850 τόμους), περιοδικά (φιλολογικά και γενικότερου ενδιαφέροντος), αρχείο τοπικού τύπου (από το 1968 και μετά) και αρχείο ΦΕΚ σε έντυπη μορφή από το 1940. Σήμερα στεγάζεται στην οδό Σαμοθράκης 12, σε ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας 600 περίπου τ.μ. και εκτείνεται σε τρεις ορόφους, με την επέκταση που έγινε τα τελευταία χρόνια.
«Στο συγκεκριμένο κτίριο βρισκόμαστε από το 2008» επισημαίνει η κυρία Σαλπιγγίδου. «Μέχρι τότε η Δημοτική βιβλιοθήκη στεγαζόταν σε διάφορα κτίρια του Δήμου Κομοτηνής. Πέρα από το κτίριο που βλέπετε, υπάρχει και η πίσω προέκταση, ένας καινούργιος χώρος, όπου στο υπόγειο βρίσκεται το πολύτιμο αρχειακό υλικό της βιβλιοθήκης με εφημερίδες της κυβέρνησης, επαρχιακό τοπικό τύπο και ορισμένα παλιά βιβλία. Και στον επάνω όροφο υπάρχει μια εξαίσια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια, ημερίδες και λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις».
«Στο αρχείο έχουν άμεση πρόσβαση μόνο οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης. Όμως αυτό το σημαντικό αρχείο υπάρχει για να χρησιμοποιείται και από τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να το προσεγγίζουν πάντα με προσοχή και σεβασμό. Όταν θέλει κάποιος να δει μια παλιά εφημερίδα, οφείλει να μας δώσει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί (τίτλο εφημερίδας, χρονολογία έκδοσης, ημερομηνία γεγονότος) και εμείς με τη σειρά μας θα τη βρούμε και θα του τη δώσουμε να την δει επί τόπου. Υπάρχει η δυνατότητα να βγάλει φωτοτυπίες ή φωτογραφίες εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης ή να την πάρει μαζί του για λίγες ώρες, αφήνοντας την ταυτότητά του. Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα αρχείο που πρέπει να διατηρηθεί στο διηνεκές, γιατί απεικονίζει τη ζωή της πόλης και τα τεκταινόμενα κάθε περιόδου», τονίζει η έφορος βιβλιοθήκης. «Οι εκδότες έχουν ιερή υποχρέωση να καταθέτουν αντίτυπα της εφημερίδας που εκδίδουν στη βιβλιοθήκη της περιοχής τους και αυτό οι συμπολίτες μας, ευτυχώς, το τηρούν» συμπληρώνει.
Η Δ.Β.Κ. τα τελευταία χρόνια –ειδικά από τότε που εγκαταστάθηκε στην Οδό Σαμοθράκης 12- συμμετέχει στα πολιτιστικά της Κομοτηνής με διάφορες εκδηλώσεις. Το χρονικό διάστημα που ακολουθεί, αυτό θα γίνει εντονότερο, υπόσχεται η κα Σαλπιγγίδου. Συνεργάζονται με όλα τα σχολεία του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας και είναι στενή και σημαντική η συνεργασία της Δ.Β.Κ. με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (http://helit.duth.gr/).
«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία μας με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. Κάνουμε αναγνωστικές εμψυχώσεις σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, δημιουργική απασχόληση παιδιών 6 έως 12 ετών (ανάγνωση βιβλίου, δημιουργικά παιχνίδια, θεατρολογία, τραγούδια, κ.λπ.). Όλα αυτά με φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος. Από τον Οκτώβριο ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα, μέσω του προγράμματος «Άτλας» (Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ), όπου κάθε μήνα θα έρχονται στη Βιβλιοθήκη μας φοιτητές για να κάνουν την πρακτική τους. Θα πληρώνονται από τον Άτλαντα και εμείς θα τους δίνουμε βεβαιώσεις για την εργασία τους» τονίζει με έμφαση η υπεύθυνη και συνεχίζει: «Είναι μια πολύ ωραία διαδικασία, διότι βάζει τον αναγνώστη στην ουσία της ανάγνωσης. Πώς δηλαδή πρέπει να προσεγγίζει ένα κείμενο και ένα έργο συνολικά».
Η Δ.Β.Κ., όπως προαναφέραμε, είναι λαϊκή – γενική και δανειστική, και έχει βιβλία από όλες τις κατηγορίες της γνώσης, τα οποία απευθύνονται στο μέσο αναγνώστη. Έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις πολλές καλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες των Τμημάτων του Δ.Π.Θ. που βρίσκονται στην πόλη της Κομοτηνής και απευθύνονται κυρίως σε καθηγητές και φοιτητές. Η Βιβλιοθήκη έχει αρκετούς αναγνώστες και από τη μειονότητα. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν βιβλία στην τουρκική γλώσσα. Γενικώς, η επιλογή του υλικού αντανακλά τις τρέχουσες ανάγκες και τάσεις της κοινωνίας, ενώ παράλληλα αποφεύγεται υλικό που έχει προφανή σκοπό τον προσηλυτισμό, την διασπορά μίσους ή την προσβολή συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι θεσμός μάθησης, παιδείας, πληροφόρησης και παρέχει υπηρεσίες ΔΩΡΕΑΝ και ΙΣΟΤΙΜΑ σε κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις.
Το σημαντικότερο πρόβλημα -όπως διαπιστώσαμε εκ της επισκέψεώς μας- της Δ.Β.Κ. και γενικότερα του Δήμου Κομοτηνής, είναι η έλλειψη προσωπικού. Αυτή τη στιγμή στη Βιβλιοθήκη εργάζονται μόνο δύο άνθρωποι. Το κακό είναι γενικό, βέβαια, και αφορά όλη την χώρα, δεν είναι πρόβλημα μόνο της πρωτεύουσας του Νομού Ροδόπης.
Επίσης, η Δ.Β.Κ. δε διαθέτει πια, όπως παλιά, την κινητή βιβλιοθήκη της. Υπήρχε ένα όχημα, μια κινητή μονάδα εξοπλισμένη με 1.000 τόμους περίπου, η οποία είχε στόχο να εξυπηρετεί απομακρυσμένους χρήστες και μειονεκτικές ομάδες πληθυσμού, όπως μετανάστες, ηλικιωμένους, ασθενείς, εγκλείστους. Ελπίζουμε άμεσα να ενεργοποιηθεί η «Κινητή Βιβλιοθήκη» του Δήμου Κομοτηνής.
Και τέλος, θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες, από την Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Κομοτηνής και από εμάς: «Να φέρνουν οι πολίτες στη βιβλιοθήκη όσα βιβλία και περιοδικά δεν χρειάζονται. Να τα φέρουν εδώ πριν καταλήξουν στην ανακύκλωση. Κάποια από αυτά θα τα εντάξουμε στη συλλογή μας και όσα δεν ενταχθούν στα ράφια της Δ.Β.Κ., θα τα αφήσουμε σ’ ένα μεγάλο ράφι που έχουμε κάνει με βιβλία που μπορεί να έρθει και να τα πάρει όποιος τα χρειάζεται. Τα δωρίζουμε σε όσους τα έχουν ανάγκη. Εγκυκλοπαίδειες, σχολικά βοηθήματα, λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά ποικίλης ύλης, οτιδήποτε έχουμε διαβάσει ή έχουμε διπλό ή δεν θέλουμε να πιάνει πια χώρο στη βιβλιοθήκη μας, καλό θα ήταν να το δωρίσουμε σε κάποιον άλλον, μέσω της Βιβλιοθήκης μας. Θα ήθελα να ενημερώσετε τους πολίτες γι’ αυτή τη δράση και προτρέπω όλους να επισκέπτονται το site του Δήμου Κομοτηνής και να ενημερώνονται για οτιδήποτε συμβαίνει στην πόλη μας».
Επικοινωνία με τη «Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής»: 25310 22589 & vivkomot@otenet.gr
Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κομοτηνής: http://www.komotini.gr/ - http://www.komotini.gr/koinoniki-politiki-pedia-kai-athlitismos/ypiresies-paideias
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου