Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη ΚομοτηνήςΤο μεσημέρι της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου 2016 επισκεφτήκαμε την «Παπαδριέλλειο Δημοτική Πινακοθήκη» της Κομοτηνής, στο «Αρχοντικό Στάλιου» και είχαμε τη χαρά να μας ξεναγήσει ο εξαίρετος ζωγράφος και μαθηματικός κ. Άγγελος Γεωργίου (http://www.aageorgiou.gr/), τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. 


Ιστορία Κτιρίου

Η δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης στην Κομοτηνή, αποτέλεσε όραμα και προσπάθεια του αειμνήστου δημάρχου Γεώργιου Παπαδριέλλη, του οποίου και φέρει το όνομα, ενώ η προσπάθεια συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από τους διαδόχους του. Η Δημοτική Πινακοθήκη εφοδιάστηκε με μια αξιόλογη δωρεά της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. εις μνήμην του Γεώργιου Παπαδριέλλη και εγκαινιάστηκε επί δημαρχίας Δημήτριου Κοτσάκη, στις 18/05/2009. Το νεοκλασικό στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Πινακοθήκη, χτίστηκε από τον Ζαφείριο Στάλιου, στις αρχές του εικοστού αιώνα ως οικεία και βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Κονδύλη 64. Λίγα χρόνια πριν, στις αρχές τις δεκαετίας του 1880, είχε αρχίσει να λειτουργεί ο ατμοκίνητος αλευρόμυλος της οικογένειας, στο ακριβώς απέναντι οικόπεδο. Η οικογένεια Στάλιου, ήρθε στην Κομοτηνή από την Ξάνθη, όπου είχε ήδη επιδείξει σημαντικό κοινωφελές έργο με την ανέγερση εκπαιδευτηρίου. Το κτίριο έχει ένα εντυπωσιακό πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο (πρόσφατα ανακαινισμένο) με τοιχογραφίες και οροφογραφίες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι ένα κτίριο, τόσο συνδεδεμένο με την ζωγραφική τέχνη, κρίθηκε κατάλληλο για να φιλοξενήσει τη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.


Εκθέματα

Τα εκθέματα είναι έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, νεότερων αλλά και ήδη καταξιωμένων. Προσφέρουν ένα μικρό πανόραμα των κινημάτων ζωγραφικής που παρατηρήθηκαν στην ελληνική τέχνη, κυρίως στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα κι έτσι, μια ευκαιρία περιήγησης στην ιστορία της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής και των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν από τους εικαστικούς μας καλλιτέχνες. Η γνωριμία γίνεται μέσα από έργα νατουραλιστικά και αφηρημένης τέχνης, από έργα με έντονα στοιχεία εξπρεσιονισμού και κάποια άλλα με μικτές τεχνικές, όπως και με σύγχρονα υλικά (πλεξιγκλάς).


Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Νομού Ροδόπης Αθηνίων και τα Εργαστήρια

Στον όμορφο αυτό χώρο, έχει την έδρα του ο δραστήριος Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται στην πόλη της Κομοτηνής από το 1995. Πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου Εκθέσεις Ζωγραφικής και άλλες Εικαστικές Εκφράσεις, προωθώντας τα έργα των μελών του. Επίσης λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο στην Έκθεση Θρακιωτών Καλλιτεχνών στα Ελευθέρια Κομοτηνής. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η οργάνωση και η λειτουργία μαθημάτων για παιδιά και ενήλικες: Ζωγραφικής, Βιτρώ, Κοσμήματος, Φωτογραφίας, Αγιογραφίας, Γλυπτικής, Ξυλογλυπτικής, Μεταλογλυπτικής, Κεραμικής, Κηροπλαστικής, Πλεκτικής και Χαλκογραφίας. Αυτήν τη χρονιά 12 καθηγητές διδάσκουν σε 120 περίπου μαθητές, μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι πληρώνοντας 20 ευρώ το μήνα, έρχονται σ’ επαφή με τις εικαστικές τέχνες. Τον Ιούνιο του 2017 θα πραγματοποιηθεί η γιορτή των εργαστηρίων του συλλόγου, όπου και θα εκθέσουν την παραγωγή τους, τη δουλειά όλης της χρονιάς.


Ο κ. Άγγελος Γεωργίου, εκ μέρους του Συλλόγου, αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη χαμηλή επισκεψιμότητα της Πινακοθήκης, μας ενημέρωσε για την ετήσια έκθεση των μελών του συλλόγου, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αριστοφάνης Ασσαριωτάκης επί το έργον


Η «Παπαδριέλλειος Δημοτική Πινακοθήκη Κομοτηνής» είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Τετάρτη και Κυριακή 11:00 με 13:00. Επίσης μπορείτε να την επισκεφτείτε και άλλες μέρες και ώρες, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Διεύθυνση: Γεωργίου Κονδύλη 64 (Παλιά Οδός Ξάνθης). Τηλέφωνα: 25310 72502, 6946620084.


Για περισσότερα νέα και πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/n.athenion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.