Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Συγκριτική Φιλολογία - Από τη θεωρία στην πράξη



Η "Συγκριτική Φιλολογία - Από τη θεωρία στην πράξη" της Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, είναι ένα σπουδαίο δοκίμιο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg.

Η Συγκριτική Φιλολογία, κλάδος έτσι κι αλλιώς γόνιμος για την προσέγγιση και ερμηνεία συνολικά του λογοτεχνικού φαινομένου, προσφέρεται ιδιαίτερα για τη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς στην ταυτότητα της λογοτεχνίας μας εμπεριέχονται και διασταυρώνονται -για λόγους γεωγραφικούς και ιστορικούς- ποικίλες ετερότητες. 

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο Συγκριτικής Φιλολογίας κατ’ αρχάς οριοθετούν το πεδίο έρευνας του κλάδου αυτού και διευκρινίζουν τους σκοπούς και τις επιστημολογικές και μεθοδολογικές προϋποθέσεις του, εξετάζουν στη συνέχεια τη νεοελληνική λογοτεχνία, γενικά, από την οπτική γωνία της Συγκριτικής Φιλολογίας, παρέχουν δείγματα της μεθόδου, σύμφωνα με την οποία είναι σκόπιμο να γίνονται οι συγκρίσεις ανάμεσα στη νεοελληνική λογοτεχνία και την αρχαία ελληνική γραμματεία, πραγματοποιούν συγκρίσεις ανάμεσα σε νεοέλληνες λογοτέχνες και ξένους ομοτέχνους τους, συζητούν τις σχέσεις ανάμεσα στη Συγκριτική Φιλολογία και τη Θεωρία της Λογοτεχνίας, ενώ, στο τέλος, δείχνουν τις δυνατότητες αλλά και τα όρια σύγκρισης της ποίησης με τη μουσική ή της αφηγηματικής μυθοπλασίας -και ειδικά της νατουραλιστικής- με τη ζωγραφική. 

Περιεχόμενα 
Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση 
Πρόλογος στην πρώτη έκδοση
Εισαγωγή
Η ταυτότητα της νεοελληνικής λογοτεχνίας: ένα σταυροδρόμι ετεροτήτων
Η νεοελληνική λογοτεχνία μέσα από τη συγκριτική ματιά του Κωστή Παλαμά
Ο Κωστής Παλαμάς και η αρχαία ελληνική γραμματεία - Μια αντίθεση και μια θέση με αφορμή τη "Φλογέρα του Βασιλιά"
Ορφέας ταξιδευτής - Από τις αρχαίες ελληνικές πηγές στην ποίηση του Κωστή Παλαμά
"Ανδρέας Κάλβος ο Ζακύνθιος" και "Ανδρέας ο Θραξ" 
Παπαδιαμάντης, Μωπασσάν και Τσέχωφ - Από τη Σκιάθο στην Ευρώπη
Ο Καβάφης και ο γαλλικός Παρνασσισμός
Συγκριτική Ποιητική
Η ποίηση και η πεζογραφία στο πλαίσιο μιας Συγκριτικής Ποιητικής - Η έννοια του ρυθμού 
Ποίηση και μουσική: Ο "μουσικός" Παλαμάς
Νατουραλισμός και ζωγραφική ή η εξορία της ποίησης
Βιβλιογραφία
Πρώτες δημοσιεύσεις
Ευρετήριο ονομάτων
Παρατηρήσεις 

Κωδικός καταλόγου: 9581051 
ISBN: 978-960-01-1715-8 
2η συμπληρωμένη έκδοση, Σεπτέμβριος 2015 17 x 24 σελ. 352.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.