Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Δυο ξεχωριστά παιδικά βιβλία για το διαζύγιο και για την απώλεια


Δυο ξεχωριστά παιδικά βιβλία, ειδικής και ευαίσθητης θεματικής, κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις «Εκδόσεις Κλειδάριθμος». Το βιβλίο «Είσαι η χαρά της μαμάς και του μπαμπά» πραγματεύεται το δύσκολο θέμα του διαζυγίου των γονιών, ενώ το βιβλίο «Πού πήγε η γιαγιά;» δοκιμάζει να ελαφρύνει το βαρύ κλίμα που συνοδεύει την απώλεια ενός αγαπημένου συγγενικού προσώπου. Και τα δύο βιβλία στοχεύουν να δράσουν ανακουφιστικά μπροστά στις δύο αυτές έντονες δοκιμασίες. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών και μεταφράστηκαν από την Αυγή Δαφερέρα.

Το πρώτο βιβλίο εξηγεί με απλά λόγια στα μικρά παιδιά που βιώνουν τον χωρισμό των γονιών τους για ποιο λόγο η μαμά και ο μπαμπάς ζουν σε διαφορετικά σπίτια, ενώ τα καθησυχάζει ότι θα συνεχίσουν να τα αγαπούν και να τα προσέχουν - και ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ! Η ιστορία συνοδεύεται από «παιδικές» ζωγραφιές για να δημιουργήσει ευχάριστα συναισθήματα στα παιδιά και να τα βοηθήσει ψυχικά. Περιλαμβάνει ιστοσελίδες υποστήριξης και συμβουλευτικής για γονείς που βρίσκονται σε διαδικασία χωρισμού.

Ο Richy K. Chandler είναι συγγραφέας, εικονογράφος και δημιουργός κόμικ. Επίσης, διοργανώνει εργαστήρια κόμικ για παιδιά και ενήλικες.



Και όσον αφορά το ακόμα πιο δύσκολο θέμα του δεύτερου βιβλίου, είναι γεγονός πως μετά από το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου, είναι δύσκολο να βρει κανείς τις κατάλληλες λέξεις για να μιλήσει σ’ ένα μικρό παιδί. Γραμμένο με ευαισθησία και εικονογραφημένο με τρυφερότητα, το βιβλίο εξηγεί με λέξεις κατανοητές την έννοια της απώλειας, καθησυχάζει το παιδί και προσπαθεί να του δείξει πως η αγάπη δεν πεθαίνει ποτέ. Περιλαμβάνει σημείωμα για γονείς με περισσότερες οδηγίες για το πώς να μιλήσουν στο παιδί για τον θάνατο και πώς να απαντήσουν στις ερωτήσεις του.


Ένα βιβλίο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (APA). Η Dr Bonnie Zucker είναι επαγγελματίας ψυχολόγος στον ιδιωτικό τομέα. Αποφοίτησε από το George Washington University και έκανε το μεταπτυχιακό της στο University of Baltimore, ενώ ολοκλήρωσε τις διδακτορικές τις σπουδές στο Illinois School of Professional Psychology στο Σικάγο. Η Dr Zucker ειδικεύεται στη θεραπεία διαταραχών άγχους. Η Kim Fleming είχε πάντα πάθος με τη δημιουργία εικαστικού υλικού για παιδιά. Ειδικεύεται στο παιδικό βιβλίο, αλλά εικονογραφήσεις της υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά μέρη, από παιδικά παιχνίδια μέχρι ευχετήριες κάρτες. Της αρέσει να χρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνικές και δημιουργεί τις εικόνες της χρησιμοποιώντας ακουαρέλα, μολύβι και πολλή αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.