Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Η σοφία του Άλμπερτ Αϊνστάιν για τη ζωή


Η οριστική έκδοση της εξαιρετικά επιτυχημένης συλλογής ρήσεων και σκέψεων του Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955), που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι πέντε γλώσσες, κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, από τις «Εκδόσεις Πατάκη», σε μετάφραση Νίκου Αποστολόπουλου. Την ανθολόγηση - επιμέλεια έχει κάνει η Άλις Κάλαπραϊς και τον πρόλογο υπογράφει ο Φρίμαν Ντάισον, ενώ στο βιβλίο περιέχεται και ένα σύντομο, αλλά κατατοπιστικό χρονολόγιο.

Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση για όσους θέλουν να καταλάβουν ακόμα περισσότερο τον άνθρωπο Αϊνστάιν, τον κορυφαίο επιστήμονα που με τις ιδιοφυείς ανακαλύψεις του τάραξε τα νερά στο χώρο της φυσικής και άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, θέτοντας τις βάσεις της σύγχρονης εποχής.

Το απόσταγμα σοφίας που περιέχεται στα γραπτά και στα λεγόμενά του, είναι χωρισμένο σε κατηγορίες. Φράσεις και μικρά κείμενα για τον εαυτό του, για την οικογένειά του, για την Αμερική και τη Γερμανία, για τον θάνατο και τη θρησκεία, για την εκπαίδευση και τον στρατό, για την πολιτική και γενικά για τη ζωή. Όλες οι ρήσεις του Αϊνστάιν έχουν αντληθεί από επιστολές, ημερολόγια, σημειωματάρια, συνεντεύξεις, ομιλίες, κ.λπ.

Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι τόσο ικανοποιημένος με το παρόν, ώστε δε νοιάζεται και πολύ για το μέλλον»

«Είμαι στην καταγωγή Εβραίος, στην υπηκοότητα Ελβετός και στη διάθεση άνθρωπος, και μόνο άνθρωπος, χωρίς κανένα ιδιαίτερο δεσμό με κάποιο κράτος ή εθνική οντότητα»

«Ο θάνατός μας δεν είναι το τέλος, εάν συνεχίζουμε να ζούμε μέσα στα παιδιά μας και στη νεότερη γενιά. Γιατί αυτά είμαστε εμείς, τα σώματά μας είναι απλώς νεκρά φύλλα στο δέντρο της ζωής»

«Δεν υπήρξα ποτέ κομμουνιστής. Αν ήμουν όμως, δε θα ντρεπόμουν γι’ αυτό»

«Δεν είμαι άθεος. Και δεν ξέρω αν μπορώ να ορίσω τον εαυτό μου ως πανθεϊστή. Το υπό εξέταση πρόβλημα είναι τεράστιο για τα περιορισμένα μυαλά μας».

Κριτικές Οπισθόφυλλου:

«Μια ακαταμάχητη συλλογή. Όσοι μελετούν τη ζωή και το έργο του Αϊνστάιν θα βρουν εδώ πολύτιμα πετράδια για να διανθίσουν την έρευνά τους και πολλές αινιγματικές σκέψεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συνήθη πορτρέτα για τη στάση του σε θέματα που κυμαίνονται από τον σιωνισμό ως τη ζωή στο σπίτι». Choice

«Όλοι εμείς που στερούμαστε τα διανοητικά και πνευματικά χαρίσματα του Αϊνστάιν οφείλουμε ευγνωμοσύνη στις εκδόσεις Princeton University Press για τον "εξανθρωπισμό" του με αυτό τον καινοτόμο τρόπο».
Τίμοθι Φέρρις, New York Times Book Review

«Αυτό το συναρπαστικό βιβλίο αποκαλύπτει έναν Αϊνστάιν ολοκληρωμένο και ανθρώπινο, με μια τρυφερή αλλά και μια πιο σκοτεινή, μελαγχολική πλευρά». Physics World

«Οι εξισώσεις και τα κείμενα είναι το πραγματικό μνημείο του Αϊνστάιν και η Κάλαπραϊς στήνει μια πραγματική γιορτή λακωνικών και αποκαλυπτικών αφορισμών βγαλμένων από τις διαλέξεις και τις επιστολές του. Αποκαλύπτουν έναν Αϊνστάιν που ποτέ δεν πάσχισε για τις μνημειώδεις φράσεις αλλά τις εκστόμιζε με έναν φαινομενικά άνετο κι αυθόρμητο τρόπο».
Ντέιβιντ Ε. Ρόουι, Times Higher Education Supplement

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.