Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Τρία ενδιαφέροντα βιβλία από τις Εκδόσεις Άπαρσις















Λίγα λόγια από τον εκδοτικό οίκο:

Είμαστε ένας σχετικά νέος εκδοτικός, που ξεκίνησε το “σαλπάρισμα” του το 2010, με μεράκι για το βιβλίο, μένοντας μέχρι σήμερα πιστός στην αξία της έντυπης ποιοτικής έκδοσης, αξιοποιώντας, ταυτόχρονα, σε όφελος του αναγνωστικού κοινού, τις νέες τεχνολογίες. Θεωρώντας το κάθε βιβλίο και, φυσικά, τον συγγραφέα του ως κάτι μοναδικό, αποφεύγουμε τις τυποποιημένες- μαζικές εκδόσεις, προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια από το χαρτί μέχρι το εξώφυλλο & τη βιβλιοδεσία, τολμώντας αρκετές φορές ειδικές χειροποίητες εκδόσεις.

Πρωτοστατούμε στο χώρο θεμελιώνοντας μια σχέση συνεργασίας με τους συγγραφείς μας, από τη δημιουργία και την προβολή ως την διακίνηση των βιβλίων σε εκατοντάδες βιβλιοπωλεία, χώρους τέχνης & πολιτισμού, βιβλιοθήκες κ.ά, χρησιμοποιώντας και τη φιλοσοφία της συν-έκδοσης... Αναλαμβάνουμε κάθε είδους έκδοση χρησιμοποιώντας πέραν των κλασσικών τρόπων (έκδοση, αυτό-έκδοση) τη λογική της συν-έκδοσης, ενός επί της ουσίας ισότιμου και συνεργατικού τρόπου τόσο στο κόστος όσο και στα κέρδη του κάθε βιβλίου. Θεωρούμε ότι ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα να εκδώσει άμεσα & με χαμηλό κόστος, βλέποντας το έργο του να κυκλοφορεί ελεύθερο παντού και χωρίς παρεμβάσεις. Έχουμε ήδη στο ενεργητικό μας αρκετές αξιόλογες εκδόσεις, με έμφαση στη νέα ελληνική λογοτεχνία και στο θέατρο. Δίνουμε βήμα σε νέες φωνές, ενώ ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους έλληνες και ξένους συγγραφείς. Ιδιαίτερη αναφορά είχαμε όλα αυτά τα χρόνια στα θεατρικά έργα, όπου πέραν της παραγωγής όλων των εντύπων της θεατρικής δραστηριότητας & προβολής και της έκδοσης θεατρικών κειμένων ελλήνων και ξένων συγγραφέων, καινοτομήσαμε στο χώρο των θεατρικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα μας είναι ιδιαίτερα, είναι βιβλία, απόλυτα συνδεδεμένα με τη φιλοσοφία του έργου και της παράστασης, εμπεριέχοντας άρα και αναδεικνύοντας όλο το θεατρικό κείμενο.

Οι Νότες Λογοτεχνίας σας προτείνουν -ενδεικτικά- ένα θεατρικό έργο και δύο καινούργια μυθιστορήματα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Άπαρσις.

«Δικτατορία» του Γιώργου Συμεωνίδη.
Ο «κάτι περισσότερο από συγγραφέας» Πέτρος Αργυρίου είχε κατακτήσει τα πάντα: δόξα, χρήματα, ερωτικές συντρόφους, χιλιάδες θαυμαστές. Πάνω απ’ όλα, είχε κατακτήσει την απλόχερη εύνοια του επικεφαλής του ολοκληρωτικού Καθεστώτος – και τη σύζυγό του. Στην απέλπιδα προσπάθειά του να αποκρύψει τον δεσμό το βράδυ της ολοκληρωτικής αποθέωσής του, θα ψελλίσει ένα αστείο για τη δημοκρατία που θα αποδειχτεί η μοναδική αντιστασιακή πράξη της ζωής του. Θα καταφέρει ο συγγραφέας να ξεφύγει από την οργή του Τραπεζιτάρχη, αλλά και των επαναστατικών ομάδων που αγωνίζονται για την ανατροπή του; Ο δημοσιογράφος Γιάννης Συμεωνίδης, στο πρώτο του βιβλίο, μας προσφέρει ένα συναρπαστικό χρονικό των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών, οι οποίες δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνονται.

«Τα γέλια του θανάτου» της Γιάννας Δημητριάδη.
Μεσούσης της επιχείρησης «Πελαργός Α» του Εμφυλίου Πολέμου, ο στρατιώτης Αντώνης Δημητριάδης παραπέμπεται σε στρατοδικείο για την άρνησή του να σηκώσει όπλο. Θα καταδικαστεί τετράκις σε θάνατο και θα περάσει τα επόμενα οκτώ χρόνια της ζωής του στις φυλακές, περιμένοντας την εκτέλεσή του. Η δημοσιογράφος Γιάννα Δημητριάδη παρουσιάζει το χρονικό της πρώτης τετραετίας του εγκλεισμού του, όπως την διέσωσε ο ίδιος σε παράνομο ημερολόγιο στις Φυλακές Αβέρωφ. Η αναμονή της εκτέλεσης, η καθημερινότητα του κελιού, οι προσπάθειες των μελλοθανάτων και των συγγενών τους να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη χάρη, καταγράφονται με ανάμεικτη αγωνία και μαύρο χιούμορ. Στο επίμετρο, η πανεπιστημιακός Βασιλική Λάζου θέτει αναλυτικά το ιστορικό περίγραμμα του Εμφυλίου Πολέμου στη Φθιώτιδα. Η έκδοση συμπληρώνεται με πλούσιο υλικό από τον τύπο της εποχής, χάρτη των επιχειρήσεων και δημιουργίες του Αντώνη Δημητριάδη από την περίοδο του εγκλεισμού του.

«Peace Talk» της Χριστιάνας Λαμπρινίδη. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο, τον τίτλο του οποίο δανείστηκε η συγγραφέας από τον επίσημο όρο του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.  Το έργο εκδόθηκε το 2017, ενώ την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε η παράσταση στην Κομοτηνή, σε σκηνοθεσία της συγγραφέως. Το Peace Talk είναι πρόβα συμφιλίωσης, είναι η συμφιλίωση που έγινε πράξη. Είναι ένας τρόπος της Ελλάδας να εξασφαλίζει τη δημοκρατία όταν οι γυναίκες στα σύνορα λένε την αλήθεια. Είναι το δικαίωμα στη σύγκρουση που γίνεται δημιουργική διαδικασία για ειρήνη ανάμεσα στο εγώ και στο συνυπάρχω.

Για περισσότερα βιβλία των Εκδόσεων Άπαρσις, εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.