Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019

Βενεζουέλα - Από τον Τσάβες στον Μαδούρο


Μετά «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (2014) και «Το καμένο παλάτι» (2016), ο Ελληνοπερουβιανός δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης (Αθήνα, 1979) στο τρίτο του βιβλίο, «Βενεζουέλα - Από τον Τσαβές στον Μαδούρο» (2018), αποκαλύπτει μαρτυρίες από τους πρωταγωνιστές της κρίσης, μιας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μετά τον θάνατο του Ούγο Τσάβες, μαστίζει ακόμα το δοκιμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας. Στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2017, στις οποίες η αντιπολίτευση πολλές φορές δυναμίτισε το κλίμα, περισσότεροι από εκατόν πενήντα άνθρωποι δολοφονήθηκαν, κυρίως από στρατιωτικούς και παρακρατικούς.

Ο Ιάσων Πιπίνης ταξίδεψε δύο φορές στη Βενεζουέλα, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο αλλά και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ενώ κατέγραψε και τις τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Επιπλέον, συνομίλησε με αρκετούς από τους λεγόμενους πολιτικούς κρατούμενους. Ταξίδεψε επίσης στην Κολομβία, στον Παναμά, στην Ισπανία και στη Γαλλία, όπου συναντήθηκε με αυτοεξόριστα στελέχη της αντιπολίτευσης, πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης, αλλά και ανθρώπους που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν μεσαιωνικά βασανιστήρια στη Βενεζουέλα.

Οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών και τα άγνωστα ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο φωτίζουν το σκοτεινό παρασκήνιο της μεγάλης κρίσης στη Βενεζουέλα. Το βιβλίο αποτελεί μια άκρως κατατοπιστική δημοσιογραφική καταγραφή των πεπραγμένων και είναι, αναμφισβήτητα, ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που για να γραφτεί πρέπει ο συγγραφέας να ζήσει και να κατανοήσει τα γεγονότα από κοντά, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Για περισσότερα βιβλία των Εκδόσεων Κέδρος, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.