Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019

Το θεατρικό "Πέρα απ΄τον ίσκιο των κυπαρισσιών", του Γιάννη Ρίτσου


«Πέρα απ’ τον ίσκιο των κυπαρισσιών»
(Επικό δράμα σε τρεις πράξεις, σχήμα: 17x24εκ., σελ.: 128).    

Το έργο γράφτηκε για πρώτη φορά σα μονόπρακτο δράμα, λίγο μετά από τις πύρινες μέρες του Δεκέμβρη του 1944, στα Τρίκαλα. Αρχικός τίτλος του: Η Αθήνα στ’ άρματα. Έτσι ανέβηκε για πρώτη φορά στην Κοζάνη, στις 9 Φλεβάρη 1945. Μέσα στο 1945 ο Ρίτσος ξαναδουλεύει το κείμενο και του δίνει τη μορφή τρίπρακτου δράματος με τίτλο «Μάνα». Αλλά το έργο δεν έβρισκε πια σκηνή μέσα στο κλίμα του ζόφου που ακολούθησε μετά από τη σύγκρουση του Δεκέμβρη, όπου οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και της Αντίδρασης προχωρούσαν πυρετικά στην προετοιμασία του εμφύλιου πολέμου.

Ύστερα ήρθαν στη ζωή του ποιητή τα εφιαλτικά χρόνια του διωγμού του: Λήμνος, Μακρόνησος, Άι-Στράτης...

Αργότερα, το 1958, ολόκληρο το έργο στην τελική του μορφή και με τον οριστικό τίτλο του «Πέρα απ’ τον ίσκιο των κυπαρισσιών» εκδίδεται για πρώτη φορά στο εξωτερικό απ’ το ελληνικό εκδοτικό «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις». Ανάτυπο εκείνης της έκδοσης, με κάποιες μικρές αλλαγές στα κείμενα των τριών χορικών του έργου, εκδόθηκε από τη Σύγχρονη Εποχή το 1982, στα 70χρονα του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Η έκδοση του 2010 είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, ενώ ο πρόλογος φέρει την υπογραφή του συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή, Νίκου Παπανδρέου.

Όπως τονίζεται στον πρόλογο της έκδοσης του 1982:
«Στο Πέρα απ’ τον ίσκιο των κυπαρισσιών, ο Ρίτσος σμιλεύει με την τέχνη του τη μορφή του κομμουνιστή - λαϊκού αγωνιστή, που στάθηκε πρότυπο παλικαριάς και αυτοθυσίας, αλλά και πρότυπο ανθρωπιάς. Στο ηθικό ανάστημα αυτού του λαϊκού αγωνιστή θα βρει ο αναγνώστης κι ο θεατής τα αληθινά μέτρα του ανθρώπου.» 

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή", εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.