Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Μονά παπούτσια περιπάτου της Κατερίνας Αυγέρη


Τα «Μονά παπούτσια περιπάτου» (Εκδόσεις Γκοβόστη, 2018) είναι η τρίτη ποιητική συλλογή της Κατερίνας Αυγέρη, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, Νυχτερινή Λήψη (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2009) και Σε τρίτο πρόσωπο (Εκδόσεις Γκοβόστη, 2014). Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες.

Η μητέρα, η γιαγιά, η έγκυος ξαδέλφη, η λεχώνα κολλητή, η κακοποιημένη θεία, η γεροντοκόρη φίλη της μαμάς, η άπληστη σύζυγος, όλες γυναίκες μίας πόλης «άκοπης και αδιάβαστης» που στέκεται φωτίζοντας τις ιστορίες τους με μια λάμπα δρόμου. Η συλλογή «Μονά παπούτσια περιπάτου» είναι ιστορίες γυναικών γραμμένες σε δεκαπέντε ποιήματα, είναι σύντομες και αχρείαστες εξομολογήσεις ανθρώπων μόνων που βρήκαν μια σελίδα συντροφιά.

Ένα δείγμα γραφής της ιδιαίτερης ποιητικής γραφής -πεζολογικής σχεδόν- της Κατερίνας Αυγέρη:

«Αν δε μιλήσουμε κι απόψε ας σκάψουμε τουλάχιστον λίγο βαθύτερα το στρώμα μας, εσύ με γόνατα και εγώ με αγκώνες μήπως μικρύνει κάπως η απόσταση. Δεν θα μας βγουν τα τετραγωνικά κι ας επιμένουμε γεννοβολώντας να ανανεώνουμε τους όρκους μας. Στο γραφείο βιβλία σφραγισμένα από κάποιο δικηγόρο με τηλέφωνο χωρίς το 210 και διεύθυνση μία αθήνα, άκοπη και αδιάβαστη να μας χωρίζει, που μ’ έκανες να την μυρίζω άπρεπα, σκύλα με οίστρο οκτώ μηνών».

Για περισσότερα βιβλία των «Εκδόσεων Γκοβόστη» εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.