Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Το μαργαριτάρι του Τζων Στάινμπεγκ

Ο Τζον Έρνστ Στάινμπεκ γεννήθηκε στο Σαλίνας της Καλιφόρνιας το 1902 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1968. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, κύριος εκπρόσωπος του νατουραλισμού και της κοινωνικής πεζογραφίας στη χώρα του. Στο έργο του ασχολήθηκε με την εργατική τάξη της δεκαετίας του ΄30, την εποχή του μεγάλου κραχ. Το 1929 ξεκίνησε να γράφει και το 1962 του απενεμήθη το Βραβείο Νόμπελ, για βιβλία όπως Άνθρωποι και ποντίκια, Σταφύλια της οργής, Ανατολικά της Εδέμ, κ.ά.

Το «Μαργαριτάρι» εκδόθηκε ως νουβέλα το 1947, αν και είχε γραφτεί και δημοσιευτεί νωρίτερα με τη μορφή σεναρίου, αλλά και ως διήγημα (1945). Εμπνευσμένος από έναν μεξικανικό μύθο που άκουσε στη Λα Παζ, ο Στάινμπεκ αφηγείται στο Μαργαριτάρι την τραγική ιστορία ενός φτωχού αντρόγυνου, του Κίνο και της Χουάνα και του μωρού τους, Κογιοτίτο. Ο Κίνο μια μέρα ψαρεύει το Μαργαριτάρι του Κόσμου, "τέλειο σαν το φεγγάρι", και ονειρεύεται να αλλάξει τη μοίρα του, να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για το γιο του. Αλλά τα όνειρα θα γίνουν σύντομα εφιάλτης, καθώς ο φθόνος και η απληστία γύρω τους θα τους αναγκάσουν να φύγουν από το χωριό τους - μια φυγή που θα καταλήξει σε τραγωδία και θα γκρεμίσει τα όνειρά που έκαναν για το μέλλον.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1947, στην ομώνυμη πολυβραβευμένη ταινία του Εμίλιο Φερνάντεζ, ενώ, χάρη στη δύναμη και στο βάθος του μύθου του, δεν έχει πάψει μέχρι σήμερα να διδάσκεται στα αμερικανικά σχολεία.

Μετάφραση-επίμετρο: Μιχάλης Μακρόπουλος
Επιμέλεια: Εύα Καλεύρα

Το σπουδαίο αυτό βιβλίο, κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Παπαδόπουλος», περισσότερα βιβλία των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.