Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Σπουδαίες επετειακές εκδόσεις από τη Σύγχρονη Εποχή


Η Κεντρική Επιτροπή του KKE παρουσιάζει το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια δράσης του ΚΚΕ υπέρ των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, για την κοινωνική πρόοδο, τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική προοπτική. Εκατό χρόνια δράσης, σκληρών θυσιών και σταθερής διεθνιστικής αλληλεγγύης. Περιλαμβάνει πάνω από 1.500 ντοκουμέντα, αρχειακά υλικά και φωτογραφίες, που συνδέονται με την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Πολλά ντοκουμέντα δημοσιεύονται για πρώτη φορά, ενώ τα περισσότερα είναι ελάχιστα γνωστά. Αρκετά γεγονότα συνδέονται με την αντανάκλασή τους στην καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από χαρακτηριστικά έργα των δημιουργών της, αποτελώντας πολύτιμα τεκμήρια της πρωτοπόρας και γεμάτης ανιδιοτέλεια διαδρομής του ΚΚΕ. Η 100χρονη ιστορία του Κόμματος, και αντίστοιχα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, παρουσιάζεται μέσα από εννέα ενότητες-σταθμούς:

1η ενότητα: «Το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά…».
2η ενότητα: 1918 έως 1924, «Τα πρώτα βήματα του ΚΚΕ».
3η ενότητα: 1924 έως 1936, «Το ΚΚΕ απλώνει ρίζες στην εργατική τάξη».
4η ενότητα: 1936 έως 1941, «Το ατσάλι δένεται στη μεγάλη φωτιά και στο δυνατό ψύχος».
5η ενότητα: 1941 έως 1949, «Έπος και διδάγματα».
6η ενότητα: 1950 έως 1967, «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε…».
7η ενότητα: 1967 έως 1974, «Στο πιο βαθύ σκοτάδι… το ΚΚΕ ανασυγκροτείται».
8η ενότητα: 1974 έως 1991, «…Με τα πλακάτ, με την ελπίδα, με τα λάβαρα».
9η ενότητα: 1991 έως 2018, «Οι νικημένοι του σήμερα είναι οι νικητές του αύριο».

Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο και καλαίσθητο ιστορικό λεύκωμα που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες και κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή». Αποτελεί μια νέα έκδοση, εμπλουτισμένη σε αναφορά αρχειακού υλικού, που αναδεικνύει σημαντικά και χαρακτηριστικά γεγονότα, αποτυπώνοντας την πάλη μελών και σημαντικών στελεχών του Κόμματος. Στο βιβλίο αυτό, γίνεται ολοφάνερος ο ρόλος όχι μόνο των ηγετικών στελεχών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, αλλά και ο αστείρευτος ηρωισμός των απλών μελών του Κόμματος, φίλων, οπαδών και των συγγενών τους. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχειακού υλικού του πολύτιμου και αξιοζήλευτου αυτού τόμου, όπως φωτογραφίες και άλλα έγγραφα, έχει αντληθεί από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και από το αρχείο του Ριζοσπάστη.

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε άλλο ένα επετειακό βιβλίο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ που συμπληρώνονται φέτος. Ένα βιβλίο της Ιδεολογικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, γεμάτο από στιγμές της ζωής και δράσης της ΚΝΕ στα χρόνια που ήταν παράνομη, από την ίδρυσή της το 1968 μέχρι το 1974, χρονιά που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ επέβαλαν τη νόμιμη δράση τους μετά από την πτώση της δικτατορίας.

Περιλαμβάνει ντοκουμέντα (κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες, κ.λπ.) από το Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και αναμνήσεις μελών και στελεχών της ΚΝΕ εκείνης της περιόδου. H έκδοση απευθύνεται σε κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται, αμφισβητεί τη σημερινή κατάσταση και αναζητά τον τρόπο να την αλλάξει.

Για περισσότερα βιβλία των «Εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή» (Σόλωνος 130, 10681, Αθήνα, τηλ.: 2103320800, fax: 2103813354, sep.ekdotiko@gmail.com) εδώ και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.