Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ένας καλύτερος κόσμος με τα δικαιώματα του παιδιού

«Ένας καλύτερος κόσμος. Τα δικαιώματα του παιδιού.» είναι ο τίτλος (Un mundo major) της πιο πολύχρωμης διακήρυξης που έγινε ποτέ! Ένα σοβαρό και σημαντικό βιβλίο που αφορά τα παιδιά, αλλά διαβάζεται από όλους. Περιέχει κείμενα που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αντιρατσιστικής κοινωνίας και δίνουν ευκαιρίες για ουσιαστικές συζητήσεις στο σπίτι και στην κοινωνία.

Το 1959, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού που περιλαμβάνει δέκα αρχές, τις οποίες συγκεντρώσαμε σε αυτό το βιβλίο. Οι αρχές αυτές αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα στον οποίο βασίστηκε η σύνταξη της Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού το 1989, μια διεθνής συνθήκη με 54 άρθρα. Αντλώντας έμπνευση από τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δέκα σημαντικοί εικονογράφοι ανέλαβαν να απεικονίσουν, καθένα από τα άρθρα της, διαμορφώνοντας μια πολύχρωμη Διακήρυξη με μοναδική αισθητική.

Ο Jacobo Muñiz επιμελήθηκε την εικονογράφηση της σελίδας 16 που αποτελεί και το εξώφυλλο του βιβλίου. Οι υπόλοιποι εννιά εικονογράφοι της παρούσας έκδοσης είναι οι: Adolfo Serra (σ. 8), Ester García (σ. 10), Elena Odriozola (σ. 12), Marco Somà (σ. 14), Violeta Lópiz (σ. 18), Marta Altés (σ. 20), Riki Blanco (σ. 22), Iban Barrenetxea (σ. 24) και Guridi (σ. 26).

Κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος» -περισσότερα βιβλία των οποίων διαβάζουμε εδώ-, σε μετάφραση Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.