Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Νέες κυκλοφορίες από την Puzzlemusik


"Επιστρέφω στη γη - Άκης Μπαρούτας" (Μάρτιος 2018)

Το "Επιστρέφω στη γη" είναι το δεύτερο άλμπουμ (τέσσερα χρόνια μετά το "Στις πλατείες του κόσμου"), του νέου τραγουδοποιού από τη Θεσσαλονίκη. Η νέα δουλειά του Άκη Μπαρούτα κυκλοφορεί σε φυσική και ψηφιακή μορφή (download & streaming). Πρόκειται για δέκα τραγούδια σε δικούς του στίχους και μουσική. Το cd κυκλοφορεί σε μια ιδιαίτερη χάρτινη συσκευασία, η οποία περιλαμβάνει το σχετικό booklet και ένα poster, σχεδιασμένο από την Σοφία Τόπη, η οποία έχει αναλάβει το σχεδιασμό εξωφύλλου και όλο το artwork της δουλειάς. Όμορφα, χειροποίητα πράγματα που σίγουρα προσθέτουν σε ένα τέτοιο δισκογραφικό εγχείρημα. 

Πάμε στα τραγούδια τώρα, στην ουσία δηλαδή, στο ζητούμενο κάθε ακρόασης. Όταν ξεκινά κάποιος έτσι: "Μπορεί να βρήκαμε στον Άρη νερό, μ' ακόμα ψάχνουμε για αγάπη στο γαλαξία αυτό..." (28.000και σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή μελωδία που δένει με το λόγο, σε κερδίζει και μένεις για ν' ακούσεις τη συνέχεια. Τον συνοδεύουν εξαίρετοι -όπως ακούγεται- μουσικοί (Νίκος Δημακίδης στις κιθάρες, φωνές και παραγωγή μαζί με τον Μπαρούτα, Τόλης Δεληγιάννης στο μπάσο, Ανθή Κύρκου στο πιάνο, Αλέκος Σπανίδης στα τύμπανα και Εύη Καζαντζή στο τσέλο) και οι συνθέσεις/ενορχηστρώσεις  -όπως και οι ερμηνείες του- κινούνται σ' ένα, χαμηλών τόνων, rock ήχο. Το πιο δυνατό σημείο του όμως -χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα άλλα δύο, τη μουσική και την ερμηνεία- φρονώ πως είναι ο λόγος του. Διακρίνω μια ποιητικότητα στους στίχους του και αυτό δεν είναι κάτι που συνηθίζεται σε σημερινούς τραγουδοποιούς και ανθρώπους 24 ετών! 
Ένα δείγμα γραφής για του λόγου το αληθές (Κάτι οριστικό): 

Άλλοτε κλαίω σαν άρρωστο μωρό
άλλες φορές βρυχώμαι σαν λιοντάρι νηστικό
Χρόνια τώρα παίζω με τη σύνεση κρυφτό
κι όλο εγώ φυλάω κι όλο τρέμω να τη βρω
Μέσα μου αναθρέφω κάτι οριστικό
που με κοιτάει στα μάτια για να το αποδεχθώ
Νιώθω φθαρμένος κι ας γεννήθηκα προχθές
νιώθω εκτεθειμένος, δε βοηθούν οι προσευχές
Στην πλάτη μου γαντζώνονται δαίμονες και θεοί
για ν' ανέβουν στους ώμους και να μου πουν στ' αυτί
"Μέσα σου κοιμάται με το μάτι ανοιχτό
θηρίο που αν ξυπνήσει θα σε φάει ζωντανό".

Επικοινωνία: Επίσημη ιστοσελίδα


Λάρυμνα - Μαρία Λατσίνου & Mokita (Απρίλιος 2018)

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το cd "Λάρυμνα" (στη Λάρυμνα Φθιώτιδας ηχογραφήθηκε το υλικό, σε διάστημα μιας εβδομάδας) της Μαρίας Λατσίνου και του σχήματος Mokita. Λέξη της φυλής Kivila (Παπούα-Νέα Γουινέα) που σημαίνει "Η αλήθεια που όλοι γνωρίζουν, αλλά έχουν συμφωνήσει να μη μιλούν για αυτή". Τους Mokita αποτελούν οι: Χρήστος Αλεξόπουλος (πιάνο-πλήκτρα και στίχους-μουσική σε τέσσερα τραγούδια), Γιώργος Ανδρουλάκης (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές), Βάσω Μιχαηλίδου (ακορντεόν, δεύτερα φωνητικά), Γιώργος Λιάπης (ηλεκτρικό μπάσο) και Φοίβος Βαλαβάνης (τύμπανα). Τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου είναι συλλογικές συνθέσεις της ομάδας, πάνω σε αρχικές ιδέες του Αλεξόπουλου. 

Συλλογική είναι και η άκρως ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα ενορχήστρωση.

Το εναρκτήριο τραγούδι "Αυτό" είναι μελοποίηση του ποιήματος "Δημοτικό" από την ποιητική συλλογή "Το σπίτι από μακρυά" της Ευγενίας Λουπάκη και οι στίχοι στο ρεφραίν του τραγουδιού "Κούρος" είναι αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο "Όταν έφυγαν τ' αγάλματα" της Αγγελικής Δαρλάση. 


Η Μαρία Λατσίνου, στο τρίτο δισκογραφικό της βήμα (έχουν προηγηθεί τα άλμπουμ "Μια ανάσα δρόμος" του 2015 & "Μια ανάσα μετά: Live" του 2017, από την Puzzlemusik) και οι Μοκίτα, καταθέτουν μια ιδιαίτερη δουλειά που θέλει αρκετές ακροάσεις για να νιώσεις αυτό που θέλουν να σου πουν. Πρωτότυπος ήχος και ο καλύτερος στίχος του δίσκου είναι 

Στο τέλος της ημέρας
Κάτω απ΄τον ίδιο ουρανό
Κάτω απ' τα ίδια αστέρια
Κοιμόμαστε όλοι


Επικοινωνία: Σελίδα στο facebook


Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.