Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

"Μετανάστες" (Μαρκόπουλος-Σκούρτης-Μοσχολιού-Χαλκιάς, 1974)


Γιώργος Σκούρτης - Βίκυ Μοσχολιού - Γιάννης Μαρκόπουλος - Λάκης Χαλκιάς. Από το οπισθόφυλλο ενός σπουδαίου δίσκου που κυκλοφόρησε το 1974 από την EMI Columbia. Στους "Μετανάστες" των Γιάννη Μαρκόπουλου-Γιώργο Σκούρτη, με τη Βίκυ Μοσχολιού και το Λάκη Χαλκιά, πήραν μέρος σπουδαίοι μουσικοί στην ηχογράφηση, που έγινε λίγο πριν την πτώση της χούντας, όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος στο μπουζούκι, ο Αριστείδης Μόσχος στο σαντούρι, ο Μάριος Κώστογλου στην κιθάρα, ο Χάρης Καλέας στο πιάνο, ο Νίκος Κεχαγιάς στο μπάσο, ο Σπύρος Λιβιεράτος στα κρουστά.Την παραγωγή είχα αναλάβει ο Γιώργος Μακράκης, την ηχοληψία ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και το εξώφυλλο σχεδίασε ο Θόδωρος Καλούμενος. Δέκα (10) τραγούδια για τους εργάτες της φάμπρικας, για τα παιδιά που μεταναστεύουν ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή, για τους ξενιτεμένους ανθρώπους όλης της γης... 
Ας ακούσουμε σήμερα, με αφορμή την "Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη", δύο σπουδαία τραγούδια από τη συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά που παραμένει επίκαιρη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης. Τα κείμενα επιμελείται η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, η οποία γράφει και βιβλιοκριτικές.