Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Η Ελένη Κεκροπούλου στην Κομοτηνή για την ''Αναστασία''


Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαΐου, σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Κομοτηνής, το ιστορικό μυθιστόρημα "Αναστασία - Η Ρωμιά Σουλτάνα" (Εκδόσεις Ωκεανός, 2017) της συγγραφέως, μεταφράστριας, επιμελήτριας και εκδότριας, Ελένης Κερκοπούλου. 

Για τη συγγραφέα, όπως και για τη νέα της εκδοτική αποτύπωση, μίλησαν η δημοσιογράφος Δήμητρα Συμεωνίδου και η συγγραφέας Άση Κιούρα, ενώ η ίδια η κυρία Κεκροπούλου προέβη σε κατατοπιστικές καταθέσεις όχι μόνο περί της ηρωίδας του βιβλίου της, αλλά επεκτάθηκε και στην γενικότερη άποψή της για την ιστορία - λογοτεχνία - νοοτροπία της Τουρκίας. 

Δυστυχώς, η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν ικανοποιητική.

Σε ερώτηση που τέθηκε από τις "Νότες Λογοτεχνίας" σχετικά με την κατάσταση του βιβλίου  στις μέρες μας, η συγγραφέας απάντησε πως "Μπορεί να κυκλοφορούν πολλά βιβλία -και καλά κάνουν- αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί αναγνώστες για να τα διαβάσουν. Και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, αλλά κυρίως στην έλλειψη παιδείας του λαού μας. Το εκπαιδευτικό σύστημα, διαχρονικά, διώχνει τα παιδιά μας από το βιβλίο".


Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Αναστασία!» Το κορίτσι άκουσε τη φωνή της μάνας του από το μαγερειό κι έτρεξε μέσα. «Πού είσαι, μωρή, απρόκοφτη;» Η κοπελίτσα αναστέναξε. «Έρχομαι, μάνα», μουρμούρισε καλόβολα, δεν ξεσυνεριζόταν της μάνας της τις αυστηρές κουβέντες, τις είχε συνηθίσει και δεν την πείραζαν, κι ακούμπησε την πετσέτα πάνω στο βαρύ ξύλινο τραπέζι, όπου η μάνα μάλαζε σβέλτα και επιδέξια τη βαριά μεγάλη μπάλα της ζύμης. Αναστασία. Έτσι έλεγαν τη μεγαλύτερη από τις τρεις όμορφες κόρες του παπα-Γιάννη, του Ορθόδοξου παπά του νησιού, σε λίγους μήνες γινόταν δεκατεσσάρων ετών, όμορφη σαν ήλιος φωτεινός… Είχε η εικόνα της γαντζωθεί στην καρδιά του ατρόμητου Θεόφιλου και τη μάτωνε από έρωτα και ίμερο… Και τώρα κόντρα στο πρωινό αεράκι τη φανταζόταν...Έφερνε τη διάφανη εικόνα της μπροστά στα μάτια του, κι οι άλλοι ναύτες στο κατάστρωμα τον κοίταζαν και κρυφογελούσαν μεταξύ τους, γιατί ήξεραν για ποιόν λόγο αναστέναζε και ξαναναστέναζε χωρίς τελειωμό… Κάπως έτσι αρχίζει η αληθινή, συναρπαστική και δραματική ιστορία της Αναστασίας, που ένας άνεμος τρελός της μοίρας, θα την αρπάξει απ᾽ το νησί της και θα την ρίξει χανούμισσα στα πόδια του σουλτάνου Αχμέτ του Πρώτου. Θα κυριαρχήσει στο Χαρέμι λιγότερο με την ομορφιά της και περισσότερο με τον χαρακτήρα της. Θα γίνει μεγάλη σουλτάνα, πρώτη καντινεφέντη και χασεκί, λατρεμένη και μισητή... Θα βασιλέψει στην Ιστανμπούλ σχεδόν σαράντα χρόνια, ευνοώντας τους δυστυχείς, τους κατατρεγμένους και το βασανισμένο Ρωμαίικο. Θα στηρίξει κρυφά τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, θανάσιμο εχθρό των Ιησουϊτών που αλωνίζουν τον ελλαδικό χώρο και προσηλυτίζουν το ορθόδοξο ποίμνιο στον Καθολικισμό. Θα αγωνιστεί για να σταματήσει τον «αδελφοκτονικό νόμο» και θα υψώσει το ανάστημά της στον απροσπέλαστο τοίχο των Ουλεμάδων. Θα κερδίσει προσωπικές μάχες. Θα υποστεί σαρωτικές ήττες. Θα μείνει στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως η μεγαλύτερη σουλτάνα όλων των εποχών. Ήταν αυτή που σταμάτησε το άθλιο παιδομάζωμα...

Βιογραφικό 

Η Ελένη Κεκροπούλου γεννήθηκε στον Ζυγό της Καβάλας, αλλά μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε στο Καποδιστριακό πολιτικές επιστήμες και νομικά, καθώς και ξένες γλώσσες. Εργάζεται στον εκδοτικό χώρο περισσότερο από 40 χρόνια ως μεταφράστρια, επιμελήτρια, εκδότρια και συγγραφέας. 

Το συγγραφικό της έργο: 
Παιδικά: • Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ (ιστορίες του Αισώπου για μικρά παιδιά μεταφρασμένες από το πρωτότυπο, με εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου). 
Ιστορικά Μυθιστορήματα: • Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Καπετάνισσα • Αγγέλικα η Μαντενούτα • Σαν τα Κυνηγημένα Αγρίμια, κ.ά.
Δηλώνει μαθήτρια διά βίου, διαβάζει ακατάπαυστα τα πάντα, αλλά κυρίως τους μεγάλους Έλληνες κλασικούς και εστιάζει στη μελέτη της Iστορίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Αγαπά την κλασική μουσική, την όπερα, το θέατρο, την τζαζ, το Τρίτο Πρόγραμμα, την ατμόσφαιρα των μουσείων, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους μεγάλους περιπάτους. Είναι παντρεμένη εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια με τον Γιάννη Χαραλαμπάκο, σύντροφο και συναγωνιστή στη ζωή, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα των "Εκδόσεων Ωκεανός" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως κατά καιρούς και άλλοι φιλόλογοι.