Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018

Εγώ και η θρησκεία (Από την αυτοβιογραφία της Τζόαν Μπαέζ)


Η αυτοβιογραφία της Τζόαν Μπαέζ κυκλοφόρησε το 1987 (Joan Baez - And a voiceto sing) και στην Ελλάδα ένα χρόνο αργότερα, από τις "Εκδόσεις Καστανιώτη" σε μετάφραση Ανθής Ανδρεοπούλου με τον τίτλο "Τζόαν Μπαέζ - Και μια φωνή να τραγουδώ". Μεταξύ άλλων  ιστοριών και συναντήσεων, η μεγάλη Αμερικανίδα τραγουδοποιός γράφει για τη σχέση της με τη θρησκεία ("Εγώ και η θρησκεία", σελίδα 35). Αντιγράφω ορισμένα αποσπάσματα:


[...] Έρχομαι τώρα στο πιο ευαίσθητο για μένα θέμα. Δεν ξέρω τι να πιστέψω. Θα ήθελα να μπορούσα να πιστέψω οτιδήποτε, ακριβώς όπως το λέει η Βίβλος, κάθε γεγονός σαν αληθινό, όπως πιστεύει κάθε αφοσιωμένος καθολικός. Αλλά η κοινή λογική, ή ίσως η δυσπιστία μου, λέει όχι.

[...] Να τι πραγματικά πιστεύω. Υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, που μας υποχρεώνει να κάνουμε το καλό, που κάνει τη συνείδησή μας να λειτουργεί. Κάποια ανώτερη δύναμη κάνει όλα αυτά τα καθημερινά θαύματα. Αυτή η δύναμη, νομίζω, είναι ο Θεός.

Οι επιστήμονες μπορούν να αποδείξουν κάποια στοιχεία σχετικά με την καταγωγή του ανθρώπου και των ζώων, που φαίνεται να αντικρούουν τις ιστορίες της Βίβλου. Αλλά αυτές οι αποδείξεις μπορούν να φτάσουν μέχρι την αφετηρία ως ένα σημείο. Μπορούν να πάνε πίσω μέχρι εκεί που λέει πως η γη ήταν μια μεγάλη, στρογγυλή, άμορφη μάζα, που κολυμπούσε στην ανυπαρξία. Αλλά κανείς δεν μπορεί ν' αποδείξει πως βρέθηκε εκεί αυτή η μάζα. Κάποια δύναμη τη δημιούργησε. Αυτή η δύναμη είναι, νομίζω, η ίδια δύναμη που κυβερνά το νου των ανθρώπων σήμερα [...].


http://www.joanbaez.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως κατά καιρούς και άλλοι φιλόλογοι.