Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ένα βιβλίο για το αηδόνι της Θράκης (Χρόνης Αηδονίδης - 2017)


Το 2017 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τον Χρόνη Αηδονίδη, από τον "Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Βριλησσίων". Συγγραφέας ο Κώστας Παπασπήλιος, ο οποίος είχε την ευγενική καλοσύνη να μας αποστείλει τη συγκεκριμένη έκδοση που τιτλοφορείται "Το αηδόνι της Θράκης - Χρόνης Αηδονίδης", και τον ευχαριστούμε θερμά.

Πρώτο ερώτημα που γεννάται. Πώς μπορεί κανείς να χωρέσει, σε 180 σελίδες και 50 φωτογραφίες, μια ζωή και μια καριέρα σαν αυτή του Χρόνη Αηδονίδη; Δύσκολο εγχείρημα, κάθε άλλο! Το βιβλίο αρχίζει με έναν πρόλογο του Γιώργου Νταλάρα και στη συνέχεια, 64 μικρά κεφάλαια των δύο - τριών σελίδων, τα οποία περιγράφουν σημαντικές συναντήσεις, στιγμές από τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, αλλά και έθιμα της περιοχής όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια.

Ο Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου και ο Παντελής Καβακόπουλος, οι Χαλκιάδες (Τάσος, Φώτης και Λάκης), ο Γιώργος Κόρος και η Ξανθίππη Καραθανάση, ο Σίμωνας Καράς και η Δόμνα Σαμίου, η Ελένη Καραϊνδρου και ο Νίκος Κυπουργός, είναι μερικά από τα πρόσωπα που περνούν από τη ζωή του Χρόνη Αηδονίδη και τις σελίδες του βιβλίου.

Αν εξαιρέσουμε ορισμένα τυπογραφικά ίσως λάθη (π.χ. Χατζιδάκις και όχι Χατζηδάκις, Γκαϊφύλλιας και όχι Γκαϊφίλιας, Κατσιγιάννης και όχι Κατσίγιαννης, Διδυμότειχο και όχι Διδυμότοιχο, κ.λπ.) και μια επιδερμική εξιστόρηση ορισμένων γεγονότων και καταστάσεων (π.χ. η σχέση-συνεργασία του με τον Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη...), είναι ένα καλό βιβλίο - φόρος τιμής στον Χρόνη Αηδονίδη. Όσο για τον κ. Παπασπήλιο (ο οποίος έχει γράψει και άλλα μουσικά βιβλία), έκανε μια φιλότιμη και καλοπροαίρετη προσπάθεια -θέλω να πιστεύω- να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του "Αηδονιού της Θράκης".


Ο Χ.Α. στο πολιτιστικό ιστολόγιο της Θράκης "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια": 

Η πρώτη (2010) συνέντευξη: http://theovaf.blogspot.gr/2011/01/blog-post_26.html και η δεύτερη (2011) συνέντευξη: http://theovaf.blogspot.gr/2011/06/19062011_20.html
Μουσικό ρεπορτάζ για συναυλία του Χ. Α. στην Αλεξανδρούπολη και αφιέρωμα στο "Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης": http://theovaf.blogspot.gr/2012/06/17.html
Αφιέρωμα στο "Αρχείο Χρόνης Αηδονίδης": http://theovaf.blogspot.gr/2012/08/blog-post_638.html
Χρόνης Αηδονίδης & Θανάσης Γκαϊφύλλιας: http://theovaf.blogspot.gr/2012/08/blog-post_4324.html (Αναστάσιμες Καμπάνες, ποίηση: Στέφανος Ιωαννίδης). 
Παλιές συνεντεύξεις του Χρόνη Αηδονίδη στον Τάσο Κουτσοθανάση: http://theovaf.blogspot.gr/2011/12/blog-post_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.