Ο μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Σουγιουλτζόγλου (1906-1958), τώρα που το σκέφτομαι, έχει γράψει μερικά από τα ωραιότερα -και πιο αγαπημένα μου- ελληνικά τραγούδια, ανεξάρτητα από είδη, εποχές και ταμπέλες. Άσε τον παλιόκοσμο να λέει - Το τραμ το τελευταίο - Ο μήνας έχει εννιά - Ας' τα τα μαλλάκια σου - Ας ερχόσουν για λίγο...
Αυτό το τελευταίο τραγούδι έδωσε και τον τίτλο στην βιογραφία που έγραψε το 2005 ο ραδιοφωνικός παραγωγός και μελετητής του ελληνικού τραγουδιού, Γιώργος Τσάμπρας: "Μιχάλης Σουγιούλ - Ας ερχόσουν για λίγο..." από τις Εκδόσεις Άγκυρα.
Η αλήθεια είναι πως άργησα λίγο να διαβάσω αυτό το βιβλίο, αλλά κάλλιο αργά, παρά αργότερα, που λένε! Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα και εύκολα, δε σε κουράζει και -ευτυχώς- σε ταξιδεύει στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, όπου έζησε και δημιούργησε αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης. Σε βάζει στο κλίμα της εποχής και αυτό δεν είναι λίγο για μια βιογραφία. Η γέννηση στο Αϊδίνι το 1906 από μια εύπορη οικογένεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού, η μετανάστευση στην Ελλάδα λίγο πριν την Καταστροφή του 1922, οι πρώτες απόπειρες να σταθεί μουσικά στην Τρίπολη και στην Αθήνα και έπειτα οι τρεις γεμάτες, από καλλιτεχνική δημιουργία και καταξίωση, δεκαετίες στην Ελλάδα. Μουσικές και τραγούδια για το θέατρο (επιθεώρηση κυρίως), και τον κινηματογράφο αργότερα, συνεργασίες με σπουδαίους στιχουργούς και συγγραφείς και βέβαια, μουσικές συνευρέσεις και φιλίες με όλα σχεδόν τα θρυλικά ονόματα του "ελαφρού τραγουδιού" και της μουσικής διασκέδασης εκείνων των δύσκολων χρόνων.
Η Δανάη και η Σοφία Βέμπο, ο Μαρούδας και ο Γούναρης, η Μπελίντα, η Μελάγια και οι αδερφές Καλουτά, ο Αλέκος Σακελλάριος, η Σπεράντζα και προς το τέλος η Ζωζώ! Και τόσοι άλλοι! Περνούν από τις σελίδες ενός βιβλίου που γράφτηκε με αγάπη και με σκοπό όχι μόνο να γνωρίσουμε έναν δημιουργό του μακρινού (ή μήπως όχι και τόσο "μακρινού";) παρελθόντος, αλλά να αναρωτηθούμε γιατί και πώς αδικήθηκε, παραγκωνίστηκε, παρεξηγήθηκε κάποτε, από ορισμένους, μια ολόκληρη "κοσμοθεωρία" τραγουδιού!
Εξαιρετικά ενδιαφέρον το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο "1960-2000 : Τα ¨ελαφρά¨ σε νέες περιπέτειες" με συνεντεύξεις των Μάνου Χατζιδάκι - Μίκη Θεοδωράκη και τις απόψεις του κ. Τσάμπρα.
Στο βιβλίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αφίσες, ιδιόχειρα σημειώματα, επιστολές, θεατρικά προγράμματα από το αρχείο της οικογένειας, περιοδικών και εφημερίδων της εποχής.
Περισσότερα... στα βιβλιοπωλεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου