Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Επιστροφή στην παιδική δισκοθήκη!


Έχουν κυκλοφορήσει πολλοί δίσκοι με παραμύθια, νανουρίσματα και παιδικά τραγούδια. Άλλοτε εμπνευσμένοι, άλλοτε όχι και τόσο. Αρκετοί είναι οι δημιουργοί που αντιμετώπισαν το θέμα "Παιδικό Τραγούδι" με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς οποιαδήποτε μορφή τέχνης, ειδικά όταν απευθύνεται στις ευαίσθητες ψυχές των μικρών παιδιών. Από το άλμπουμ "Εδώ Λιλιπούπολη" του 1980 και τους παιδικούς δίσκους που έκανε η  Μαρίζα Κωχ, μέχρι τις δισκογραφικές εργασίες που εξέδωσε τα τελευταία χρόνια ο συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης και η στιχουργός Παυλίνα Παμπούδη, έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι!


Οι περισσότεροι μουσικοσυνθέτες και τραγουδοποιοί έγραψαν παιδικά τραγούδια, με αφορμή κυρίως κάποια θεατρικά παιδικά έργα: Γιάννης Μαρκόπουλος (Ντενεκεδούπολη από το κουκλοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου), Γιάννης Σπανός (Μορμόλης του Ράινερ Χάχφελντ από την Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Γιάννη Φέρτη), Διονύσης Σαββόπουλος (Οδυσσεβάχ της Ξ. Καλογεροπούλου), Θανάσης Γκαϊφύλλιας (Τύμπανα, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα του Γιάννη Ξανθούλη), Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Τσιλίκης, κ.ά.



Αρκετοί είναι όμως και αυτοί που έχουν καταθέσει καθαρά παιδικούς δίσκους -με ή χωρίς τη συνοδεία βιβλίου- και θα ήθελα να σας τους προτείνω (η σειρά είναι εντελώς τυχαία):

1. Κάτω από ένα κουνουπίδι (Μάνος Λοΐζος - Γιάννης Νεγρεπόντης)
2. Κλόουν (Νότης Μαυρουδής - Δημήτρης Μανθόπουλος), αλλά και οι υπόλοιποι δίσκοι του κιθαριστή: Χάρτινο Καράβι, Λούνα Παρκ, Μουσικό Ανθολόγιο.
3. Ροκ Α Μπίλυ ο ζουμερός (Τόλης Κετσελίδης - Αργυρώ Αγγελοπούλου)
4. Λέγε ο ένας, λέγε ο άλλος (Θάνος Μικρούτσικος - Μαρία Παπαγιάννη)
5. Το φτερό του δράκου (Δημήτρης Μαρκατόπουλος - Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος)
6. Με τον Αίσωπο εκδρομή (Γιώργος Φραντζολάς).

Παραμύθια και τραγούδια, που μ' ευχαρίστηση μπορεί να ακούσει και ένας ενήλικας. Καλή χρονιά να έχουμε! Χρόνια πολλά!


Περισσότερα τραγούδια για παιδιά (όλων των ηλικιών) στον παρακάτω σύνδεσμο - playlist: https://www.youtube.com/playlist?list=PL-obBz-wMmmzxc5nyC8N7P7agpstoUBGt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.