Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Μουσικές συνεργασίες στην Αθήνα του 1977 (Περιοδικό Αντί)

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε καλύτερα!)

Ξεφυλλίζοντας το πολιτικό - πολιτιστικό περιοδικό "Αντί" (1972-2008) της Αριστεράς και συγκεκριμένα τον  δεύτερο τόμο του 1977, έπεσα επάνω σε δύο ενδιαφέροντα δελτία τύπου (με φωτογραφίες και αφισάκια). Τρία χρόνια μετά την πτώση της Χούντας και λίγο πριν τις Εθνικές Εκλογές (20 Νοεμβρίου), ταξιδεύουμε νοερά σε δύο μπουάτ της Πλάκας.


Πάνος Τζαβέλλας και Γιώργος Ζωγράφος φέτος μαζί στην Πλάκα ("Λήδρα"). Κοντά τους ο Ηλίας Λογοθέτης, η Νατάσα Παπαδοπούλου, ο Νίκος Λόλης, ο Χρήστος Ζούκας και η Τόνια Μάνεση, σ' ένα πρόγραμμα με τραγούδια της Αντίστασης, δημοτικά και ποντιακά, αντάρτικα και τραγούδια διαμαρτυρίας απ' όλο τον κόσμο. Ο Ζωγράφος ζωντανεύει το "νέο κύμα" της εποχής 1961-67 και ο Τζαβέλλας παρουσιάζει ένα νέο κύκλο τραγουδιών σε στίχους του Πέτρου Ανταίου, που έχει επιμεληθεί και τα κείμενα της ιστορίας της ΕΠΟΝ που δίνεται παράλληλα με σλάϊτς, ντοκουμέντα της εποχής και τραγούδια.


Το μεγάλο όνομα του Νέου Κύματος, ο Γιώργος Ζωγράφος, συνεργάζεται με τον Πάνο Τζαβέλλα που τότε ζει μεγάλες δόξες. Μαζί τους, στη μπουάτ "Λήδρα", ο καλός ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, η σύντροφος του Τζαβέλλα, Νατάσα Παπαδοπούλου, ο τραγουδοποιός Νίκος Λόλης και άλλοι δύο νέοι ερμηνευτές (Ζούκας και Μάνεση). Πρόγραμμα ποιότητας, όπως βλέπουμε και στην παραπάνω αφίσα.


Τραγούδια του Νίκου Καββαδία παρουσιάζει (μέχρι τα Φώτα) η Μαρίζα Κωχ στο "Ρήγα" της Πλάκας - τραγούδια από το νέο της δίσκο. Μαζί της η Βούλα Σαββίδη σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και μια έκπληξη: Ο γνωστός σκιτσογράφος - στιχουργός Γιάννης ΛΟΓΟθέτης τραγουδάει δικές του επιτυχίες με μια ζωντανή... Λούλα!


Τελείως διαφορετικό κλίμα στη μπουάτ "Ρήγα". Η Μαρίζα Κωχ, καθιερωμένη ήδη ερμηνεύτρια, εκείνη την χρονιά μελοποιεί και ερμηνεύει Νίκο Καββαδία. Δίπλα της η Βούλα Σαββίδη που είχε τραγουδήσει λίγα χρόνια πριν "Τα Πέριξ" του Μάνου Χατζιδάκι, ο Γιάννης Λογοθέτης, αλλά και ο νεότατος Ηλίας Λιούγκος, ένα χρόνο μετά την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση στα "Παράλογα" του Χατζιδάκι. Τη μουσική επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Τάσος Καρακατσάνης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.