Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Φυσάει ένα ζεϊμπέκικο για το Δημήτρη Μητροπάνο
Διάβασα σήμερα (Δευτέρα του Πάσχα, πέντε χρόνια από το θάνατο του κοσμοαγάπητου τραγουδιστή), τους στίχους ενός ακυκλοφόρητου τραγουδιού που γράφτηκε εις μνήμην Δημήτρη Μητροπάνου (1947-2012), από τον θεατρικό συγγραφέα, σεναριογράφο, στιχουργό, εκδότη και επικοινωνιολόγο Αντώνη Παπαϊωάννου. Γνωρίζω από παλιά, πόσο σπουδαίος γραφιάς και μάστορας του στίχου είναι ο συγκεκριμένος δημιουργός. Ξέρω επίσης πως υπάρχουν στα συρτάρια του στίχοι, που αν μελοποιηθούν και ερμηνευτούν όπως τους αξίζει, θα έχουμε αρκετά ωραία καινούργια τραγούδια, για ν’ ακούμε τα επόμενα χρόνια. Μακάρι, γιατί μπορεί η δισκογραφία να έχει πεθάνει, η μουσική και τα τραγούδια όμως θα είναι πάντα εδώ. Ελπίζω και οι δημιουργοί! 
Γράφει ο στιχουργός στις 17 Απριλίου του 2016

Σαν σήμερα πριν 4 χρόνια, διάβασα ξαφνικά την είδηση του θανάτου του και πάγωσα. Σπάνια γράφω πια τραγούδια, αλλά αυτό βγήκε χωρίς να το καταλάβω μέσα στις επόμενες στιγμές. Κάπου το είχα καταχωνιάσει. Σήμερα το ξαναθυμήθηκα.

ΦΥΣΑΕΙ ΕΝΑ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ
(Για το Δημήτρη Μητροπάνο)

Φυσάει ένα ζεϊμπέκικο, ένας υγρός αέρας
από τη νύχτα έρχεται στις γειτονιές της μέρας
και βρίσκει καταφύγιο μες το παλιό σου σπίτι
και κάνει τ' όνειρο φωλιά, σαν το μικρό σπουργίτι.


Φυσάει ένα ζεϊμπέκικο μέσα στα όνειρά σου
και τρίζει ο παράδεισος και τα παράθυρά σου
σαρώνει μες το διάβα του, του κόσμου την ασκήμια
και πλημμυρίζει ο ουρανός στενά και καλντερίμια.


Φυσάει ένα ζεϊμπέκικο και μοιάζει μοιρολόι
σαν αεράκι απαλό μες τη βρεγμένη χλόη
βάλε μου ένα γλυκάνισο κι ένα λικέρ μαστίχα
μαζί σου να ονειρευτώ όσα ποτέ δεν είχα.
Επικοινωνία με τον ίδιο στο https://www.facebook.com/antonis.papaioannou.37 , απ’ όπου και το παραπάνω ανέκδοτο τραγούδι (ανάρτησή του στις 17 Απριλίου 2016, με αφορμή τα 4 χρόνια απουσίας του Δημήτρη Μητροπάνου και υπενθύμιση σήμερα, στις 17/04/2017).

Περισσότερα για τον Αντώνη Παπαϊωάννου, στους παρακάτω συνδέσμους:

και ας θυμηθούμε κάποιες από τις ομορφότερες στιγμές του στην ελληνική δισκογραφία:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης. Τα κείμενα επιμελείται η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, η οποία γράφει και βιβλιοκριτικές.