Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Οι Παιχνιδιάτορες, 33 μικρές ιστορίες μουσικών από το Στάθη Παχίδη

 

Η αρχή είναι η χαρά του να πεις μιαν ιστορία – πέρα από στιλ και ύφη. Η κατάληξη είναι πάντα η χαρά του να απολαύσεις μιαν ιστορία.

– Συναντήθηκαν ποτέ ο Eric Clapton με τη Ρία Κούρτη;
– Γνωρίζονταν ο Μύθος του τσέλου με το φρικιό Πλυνεβάλε;
– Από τι υπέφερε η μεγάλη Ντίβα της Ροκ;
– Τι ήταν ο Τζάγκαρ Μάγκαρ και τι ο Βατραχοτσιπούρης;
– Για ποιον λόγο η ημίαιμος αοιδός Μίτση ήταν γνωστή στον κάμπο ως «Μίτση η κλείστρα»;
– Ποιος μπουζουκτσής ουδέποτε έπαιξε «Το άγαλμα»;
– Πόσες σελίδες του «Fidelio» δεν πρόλαβε να παίξει ο βιολιστής Ζώης και γιατί;
– Πότε ο κλαριτζής Κυριάκος φοβήθηκε ένα κοντραμπάσο;
– Ο Δημητράκης ο Μπεσαμεμούτσους γιατί χώρισε;

Κάποιες απαντήσεις αναδύονται μέσα από βιβλίο «Οι παιχνιδιάτορες – 33 μικρές ιστορίες μουσικών» του συγγραφέα, τραγουδοποιού και ιδρυτικού μέλους της μουσικοθεατρικής ομάδας «Άγαμοι Θύται», Στάθη Παχίδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Ένα βιβλίο με φιλοδοξία χαμόγελου. Λείπουν διευθύνσεις και ονόματα (πίιιισω κλειδαροτρυποκάρυδοι!) γιατί το «τι» και το «πώς» της πράξης υπερισχύει πάντα του «ποιος». Στη Σμύρνη οι Μουσικοί ονομάζονταν «Παιχνιδιάτορες» και το παιγνιώδες, το πλάγιο βλέμμα τους κρατά ακόμη και σήμερα «αεί παίδες», κορυφαίους του χορού, μάγους της φυλής.

Επιμέλεια έκδοσης: Φανή Κεχαγιά
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Κική Πατράλη
Φωτογραφία Στάθη Παχίδη: Ελένη Κατρακαλίδη

*Μια παλιά συνέντευξη που κάναμε με το Στάθη Παχίδη, ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.