Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Το Πέραμα και άλλα τραγούδια του Γιώργου Χρονά

 


Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε, τον Οκτώβριο του 1948, στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει είκοσι πέντε (25) βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Έκανε ραδιόφωνο (1979-2014) και τηλεόραση (2015-2018). Εκδίδει από τον Ιανουάριο του 1981 το Περιοδικό και τις Εκδόσεις Οδός Πανός και τις Εκδόσεις Σιγαρέτα. Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Ήταν υπεύθυνος του ενθέτου "Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων", της "Ελευθεροτυπίας" κάθε Σάββατο (2009-2011). Το 2011 πήρε το Βραβείο Καβάφη. Τιμήθηκε από τον Δήμο Πειραιά, για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, το 2013. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ήταν ο δεύτερος που παρέδωσε -και παραδίδει- την βιβλιοθήκη του στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά. Εκατόν είκοσι (120) τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες.

Κάποια από αυτά είναι συγκεντρωμένα στο εν λόγω βιβλίο («Το Πέραμα και άλλα τραγούδια» - Οκτώβριος 2018) που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Οδός Πανός» με ένα σχέδιο στο εξώφυλλο του Σέριφ Σάλαμπι. Εμείς έχουμε στα χέρια μας την έκτη έκδοση (Μάρτιος 2020).

Στίχοι που γράφτηκαν από το 1970 έως το 2018 και μελοποιήθηκαν από το Γιάννη Μαρκόπουλο, το Δήμο Μούτση, τον Τάσο Καρακατσάνη, το Μιχάλη Τρανουδάκη, το Γιώργο Ανδρέου, τη Στέλλα Γαδέδη, το Γιώργο Καζαντζή, τον Ηλία Λιούγκο, το Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, τους Magic de spell, το Λάκη Παπαδόπουλο, την Τατιάνα Ζωγράφου, το Σταμάτη Κραουνάκη, το Δημήτρη Λέκκα, τη Νένα Βενετσάνου, το Γιώργο Μπινιχάκη, το Σωτήρη Σακελλαρόπουλο, τη Λένα Πλάτωνος και βέβαια, από τον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οδός Πανός – Σιγαρέτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.