Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Στρατιωτική Ιστορία (25 χρόνια, 1996-2021, τεύχος 284 - Απρίλιος 2021)

 

Tο τεύχος Απριλίου της Στρατιωτικής Ιστορίας είναι αφιερωμένο στα 80 χρόνια από την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα και τον άνισο, αν και επιτυχή σε αρκετές περιπτώσεις, αγώνα που έδωσαν τα ελληνικά στρατεύματα εναντίον ενός σύγχρονου και μεγάλου στρατού. Η βρετανική βοήθεια, λαμβανομένης υπόψη της γενικότερης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, δεν μπορούσε παρά να είναι περιορισμένη. Βέβαια, τα αυτοκρατορικά στρατεύματα θεωρούνταν επίλεκτα και αναλάμβαναν δύσκολες αποστολές. 

Το 21ο Νεοζηλανδικό Τάγμα Πεζικού, όπως εξιστορεί ο Γεώργιος Λόης, ανέλαβε να κρατήσει τον παραλιακό τομέα του Πλαταμώνα Πιερίας, αντιμετωπίζοντας τα γερμανικά τεθωρακισμένα και αργότερα τους ορεινούς κυνηγούς στη διάβαση των Τεμπών, χωρίς να καταφέρει κάτι περισσότερο από έναν επιτυχή επιβραδυντικό αγώνα με μεγάλο κόστος. Η γερμανική εισβολή και το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής κατάληψης της χώρας έφερε την ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. 

Ο Εμμανουήλ Πέπονας περιγράφει την προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης και την επιτυχημένη μεταφορά του ελληνικού χρυσού αρχικά στην Κρήτη και μετέπειτα στη Νότια Αφρική. Παράλληλα και η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα στο τελευταίο ελεύθερο ελληνικό έδαφος της Κρήτης και όταν έπεσε και αυτή, στην Αίγυπτο. Ο κύριος παράγοντας της γερμανικής νίκης στα Βαλκάνια ήταν η καταλυτική δράση της Λουφτβάφε, η οποία σάρωσε κάθε αντίσταση που προέβαλαν οι Έλληνες και οι Βρετανοί. 

Ο Ιωάννης Βαρσαμής αναφέρεται στις αεροπορικές επιχειρήσεις των Γερμανών και τις επικές αερομαχίες με τα συμμαχικά αεροπλάνα έως την πλήρη καταστροφή τους και την απόλυτη κυριαρχία των εισβολέων στον αέρα. 

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος στο άρθρο του για τη Γραμμή Μεταξά αναλύει με λεπτομέρεια τον οπλισμό των οχυρών, πώς αυτά εγκαταστάθηκαν, τι αποστολές αναλάμβαναν και τι προβλήματα σχεδιάσεως αντιμετωπίστηκαν. Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους σχεδιαστές της οχυρωμένης τοποθεσίας και η απόδειξη ήταν ότι οι Γερμανοί βρέθηκαν σε αδυναμία να τη διασπάσουν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. 

Λίγες είναι οι περιπτώσεις ιστορικών πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, των οποίων η αναφορά συνεγείρει το συλλογικό υποσυνείδητο, όσο το αντιτορπιλικό «Ύδρα». Το γεγονός αυτό οφείλεται αναμφίβολα στο συγκλονιστικό τέλος του, που έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν από την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς. Την ιστορία αυτή μας παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο ο Αδάμ Στεφανάδης. 

Ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου στο άρθρο του για την αξιολόγηση της ελληνικής στρατηγικής κατά τον Ελληνογερμανικό Πόλεμο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκθεση του Στρατηγού Καθενιώτη, που συνετάγη κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και τα συμπεράσματά της δεν είναι τόσο κολακευτικά για την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της εποχής. Τα επιχειρήματα εκατέρωθεν θα βοηθήσουν τον αναγνώστη στη σκέψη αν υπήρχε κάποια εναλλακτική στρατηγική, που θα απέτρεπε την κατάληψη της χώρας. 

Οι αναμνήσεις των πρωταγωνιστών διαφόρων γεγονότων δίνουν έναν πιο προσωπικό τόνο σε μια ιστορική αφήγηση. Έτσι σε αυτό το τεύχος έχουμε τρεις τέτοιες αφηγήσεις, εκ των οποίων η μία εξιστορεί τον τρόπο που διέφυγε το Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ» για τη Μέση Ανατολή τον Απρίλιο του 1941. 

Ύστερα από αρκετά χρόνια επαναφέρουμε τη στήλη με τα Παίγνια Πολέμου και Στρατηγικής του Δήμου Θανάσουλα με παρουσίαση του «Unconditional Surrender!», που αναφέρεται στη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Ο διάσημος Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τις Επιχειρήσεις ΜΑΡΙΤΑ και ΕΡΜΗΣ σε μια αποκλειστική συνέντευξη. Η στήλη του Μοντελισμού του Σ. Κωνσταντινίδη παρουσιάζει το καταδιωκτικό Bloch MB.151 που διέθετε και η ΕΒΑ· ο Ιωάννης Βαρσαμής στις Άγνωστες Πτυχές της Ιστορίας αναφέρεται στη δράση του Α/Τ «Β. Γεώργιος»· ο Ν. Νικόλτσιος στα Μουσεία και Κειμήλια παρουσιάζει τον μουσειακό χώρο του Οχυρού Ρούπελ· ο Ιωάννης Βαρσαμής στα Οπλικά Συστήματα το βασικό άρμα που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί στη Μάχη της Ελλάδας, το Panzer III· ο Βασίλειος Παπαδόπουλος στις Φυσιογνωμίες τον Στρατάρχη Ουίλσον, διοικητή της Βρετανικής Δύναμης στην Ελλάδα· ο Γεώργιος Λόης στην Πολιτιστική Κληρονομιά το Οχυρό Νυμφαίας· και, τέλος, στη Βιβλιοπαρουσίαση ο Εμμανουήλ Πέπονας το βιβλίο του Γ. Μαργαρίτη Προαγγελία θυελλωδών ανέμων… ο πόλεμος στην Αλβανία και η πρώτη περίοδος της Κατοχής.

Βασίλειος Καμπάνης

Αρχισυντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.