Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Ο άνθρωπος που προσφέρθηκε να πάει αιχμάλωτος στο Άουσβιτς


«Ο εθελοντής» αποτελεί το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς ιστορίας που εγκαινίασαν οι εκδόσεις Gutenberg. Σε 21 πολύ ενδιαφέροντα κεφάλαια, γλαφυρού ύφους και λογοτεχνικής υφής, αποτυπώνεται η αληθινή ιστορία ενός ήρωα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενός γενναίου αξιωματικού του πολωνικού στρατού, του Βίτολντ Πιλέτσκι. Ο Πιλέτσκι βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο και διεισδύει εθελοντικά στο Άουσβιτς, προσπαθώντας να συγκροτήσει αντιστασιακό πυρήνα με σκοπό να καταστρέψει το στρατόπεδο:

«Χίλιες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό του Βίτολντ. Ήταν τρελό να επιδιώξει να τον συλλάβουν οι Γερμανοί. Ακόμη κι αν δεν τον εκτελούσαν αμέσως, μπορεί να τον ανέκριναν και να αποκαλυπτόταν η ταυτότητά του».


Καθ' οδόν προς το αέριο...

Προσφέρθηκε εθελοντικά να εισαχθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εκεί να αναλάβει μια σημαντική αποστολή που περιλάμβανε τη συγκρότηση αντιστασιακού πυρήνα, τον σχεδιασμό αποδράσεων, την οργάνωση αναφορών, τη σύνταξη σχολαστικών επιστολών προκειμένου να μεταδώσει την αποτρόπαια φύση των εγκλημάτων που ζούσε. Οι δολοφονικές συνθήκες στο στρατόπεδο, οι θάλαμοι αερίων, ο κίνδυνος των επικείμενων εξοντώσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτών των γραπτών αναφορών, με τις οποίες ο Βίτολντ θέλησε να προειδοποιήσει τη Δύση για τις εγκληματικές ενέργειες των Ναζί. 



Διασυνδέσεις στρατοπέδου, 1942

Η είδηση πως οι συνεργάτες του βρίσκονταν στο στρατόπεδο ίσως να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να παραμερίσει τους ενδοιασμούς του και να εισαχθεί οικειοθελώς στο στρατόπεδο, χωρίς αυτό το γεγονός να απαλύνει τον φόβο που κυριαρχούσε σε ένα στρατόπεδο που προέβαινε σε μαζικές εξοντώσεις και οι Γερμανοί λοχαγοί προειδοποιούσαν απροκάλυπτα τους κρατούμενους:

«η καμινάδα είναι ο μοναδικός σας δρόμος προς την ελευθερία»

Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Jack Fairweather, ύστερα από μία πενταετή έρευνα συγκέντρωσε πλούσιο υλικό για ολόκληρη τη ζωή του Βίτολντ Πιλέτσκι και κυρίως για τις συνθήκες συγκρότησης αυτής της αντιστασιακής ομάδας, της οποίας η συνεισφορά αποδείχθηκε ανυπολόγιστη αλλά η δράση της παρέμεινε στην αφάνεια και η σχετική πληροφόρηση μέχρι πρότινος ήταν ελλιπής. 



Προς τον τόπο εκτέλεσης...

Αποτίεται, λοιπόν, σημαντικός φόρος τιμής στον άνθρωπο που για τρία χρόνια βίωσε τις ναζιστικές φρικαλεότητες και η κόλαση του Άουσβιτς δεν συνέθλιψε την επιθυμία του για αντίσταση, στον άνθρωπο που στο τέλος κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία ύστερα από μία δίκη-παρωδία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση Θεοδώρας Βαρβίρη και διανθίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και πίνακες, που φωτίζουν αθέατες πτυχές της ιδιωτικής ζωής του Πιλέτσκι, αλλά και της οδυνηρής ζωής στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.



Ο Βίτολντ με τον γιο του, γύρω στο 1940

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.