Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Δίγλωσση έκδοση των ποιημάτων της Ουρουγουανής Δελμίρα Αγουστίνι

 


Ένας κόσμος ολόκληρος η ποίηση της Δελμίρα Αγουστίνι.  Και ταυτόχρονα ένα παράθυρο σε έναν ακόμα μεγαλύτερο κόσμο που περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Άλλωστε το να ανακαλύπτεις την ποίηση μιας ολόκληρης ηπείρου ίσως και να μοιάζει με καινούργια ανακάλυψη της Αμερικής. Την πραγματική. Γιατί αυτό είναι η ποίηση της Αγουστίνι: μια ποίηση σαν ήπειρος. 
Κώστας Καναβούρης - Ποιητής

Το Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις "Εκδόσεις Άπαρσις" η δίγλωσση έκδοση "Ενδόμυχα", μια ανθολογία ποιημάτων της σπουδαίας Ουρουγουανής ποιήτριας, Δελμίρα Αγουστίνι (Μοντεβιδέο, 1886-1914). Πρόκειται για μια εξέχουσα Oυρουγουανή ποιήτρια του Μοντερνισμού, η οποία εγκαινίασε με το λυρικό της έργο την πορεία της γυναικείας ποίησης του 20ου αιώνα στη νοτιοαμερικανική ήπειρο. Αποτελούσε μέλος της αποκαλούμενης «γενιάς του 900», στην οποία ανήκαν, μεταξύ άλλων, οι Χούλιο Ερέρα ι Ράισιγ, Χοσέ Ενρίκε Ροδό, Μαρία Εουχένια Βας Φερέιρα.

Μία εξαιρετική ομάδα σπουδαίων μεταφραστριών, με συντονίστρια την Κλαούδια Κοστάνσο, εργάστηκε για να ολοκληρωθεί αυτή η έκδοση, που περιέχει και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, με τη βοήθεια και άδεια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ουρουγουάης. Την έκδοση προλογίζει ο ποιητής Κώστας Καναβούρης, με μετάφραση προλόγου από τον Luis Gomezbeck, επιμέλεια κειμένων από τον κριτικό βιβλίου και συγγραφέα Βασίλη Καλαμαρά και γραφιστικό σχεδιασμό από τη Γεωργία Αλεβιζάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.