Στις προηγούμενες μελέτες μου έχω προβληματιστεί έντονα όχι μόνο για τη διαχείριση του Κυπριακού στο παρελθόν, αλλά και για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε στο μέλλον, για το τι πρέπει να κάνουμε για να επανενώσουμε το νησί μας και το τι πρέπει να αποφύγουμε για να προλάβουμε την παγίωση ή και την επιδείνωση της υφιστάμενης αρνητικής κατάστασης.
Σήμερα, δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να συζητούμε παλαιότερα σχέδια επίλυσης και τις αντιδράσεις μας σε αυτά. Αντιθέτως, πιστεύω ότι προέχει η εξεύρεση συμφωνίας, τώρα και όχι αργότερα. Φυσικά, πρωταρχική σημασία έχει το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας, θεωρώ όμως ότι οι συνθήκες τώρα καθιστούν μια λύση αναγκαία, αν πρόκειται να αποφευχθεί ο πλήρης εκτουρκισμός σημαντικού μέρους της Κύπρου.
Πιστεύω ότι το διαπραγματευτικό μοντέλο που ακολουθούμε εδώ και δεκαετίες έχει αποτύχει και ότι θα πρέπει να επιλέξουμε διαφορετική προσέγγιση: Να επιδιώξουμε τη χάραξη ενός οδικού χάρτη που να συνεπάγεται αμοιβαίες κινήσεις επί του εδάφους, με τη συνολική συνταγματική/πολιτειακή λύση να ακολουθεί στο τέλος της διαδικασίας. Για μένα, προέχει το εδαφικό, με τη ρύθμισή του να υλοποιείται πριν από την οριστική λύση.
Είμαι υπέρ της σταδιακής προσέγγισης και όχι της συνολικής λύσης άμεσα εφαρμοζόμενης – επιλογή που έχει αποδειχθεί όχι μόνο ατελέσφορη αλλά και άκρως επικίνδυνη, αφού ευνοεί την διαιώνιση του αδιεξόδου.
Ο Πόλυς Πολυβίου γεννήθηκε το 1949 στη Λευκωσία και εργάζεται ως δικηγόρος. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Λονδίνο. Το 1973 μελέτησε Διεθνείς και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Princeton των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά την περίοδο 1973-1980 εργάστηκε ως Λέκτορας της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το 1981 μέχρι σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος στην Κύπρο. Πέραν της άσκησης της δικηγορίας, ο Πόλυς Πολυβίου έχει συγγράψει πέραν των 20 βιβλίων για το συνταγματικό δίκαιο, για το δίκαιο των συμβάσεων, για το εργατικό δίκαιο, και για διάφορα θέματα διοικητικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει επίσης ασχοληθεί εκτενώς με το Κυπριακό πρόβλημα, για το οποίο έχει συγγράψει αριθμό βιβλίων. Τα νομικά του βιβλία έχουν αναγνωριστεί από ξένα και κυπριακά δικαστήρια και αναφέρονται τακτικά σε δικαστικές αποφάσεις. Ως Νομικός, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σειρά σημαντικών υποθέσεων ενώπιον Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Επίσης, έλαβε μέρος στις υποθέσεις «Kosovo» και για το θέμα της Αποικιοκρατίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Από το 1974, προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, νομικές και άλλες, στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο συγγραφέας έχει αναγορευθεί σε επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου