Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Η Δεσποινίς Ορθογραφία

 

Δέκα όμορφες, διασκεδαστικές ιστορίες οι οποίες εξοικειώνουν τα παιδιά με την έννοια της ορθογραφίας. Η εικονογράφηση που συνοδεύει τις ιστορίες αναπαριστά έναν γραμματικό κόσμο απολαυστικό για τους μικρούς αναγνώστες. Οι πρωταγωνιστές, όπως τα γράμματα και οι λέξεις, ζωντανεύουν με παιγνιώδη τρόπο, αλλά και με ένα αίσθημα γλυκύτητας, φέρνοντας πιο κοντά τα παιδιά σε ένα ζεστό ξεκίνημα στο ταξίδι τους με τη γλώσσα.

Από τον πρόλογο του βιβλίου: E λοιπόν, ναι, έφθασε επιτέλους η στιγμή να σας συστηθώ: Είμαι η δεσποινίς Ορθογραφία! Γιαγιά μου είναι η σοφή κυρία Γλώσσα και μαμά μου η πολύτεκνη Αλφαβήτα. Έχω είκοσι τέσσερα αδελφάκια και ακόμα δύο, τον Μολυβένιο που χαϊδευτικά τον φωνάζω Βένιο και τον Άκη Γομάκη που τρέχει συνέχεια με το χαμόγελο στα χείλη και σβήνει ορθογραφικά λάθη. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι η ηρωική ελληνική φασολάδα που, όταν την τρώω, νομίζω πως αρχίζουν κι ανεμίζουν περήφανα μες στα μάτια μου γαλανόλευκες σημαιούλες. Μου αρέσει πολύ να διηγούμαι παράξενες ιστορίες και να σκαρώνω ποιηματάκια όπως αυτό…

Βιβλίο για παιδιά 6+ ετών.

Ο Χρήστος Μπουλώτης γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου. Είναι αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών. Δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στα μεταπτυχιακά τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει κάνει ανασκαφές στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στην αρχαία Ήλιδα και στην πατρίδα του, τη Λήμνο. Παράλληλα, από το 1987, ανάμεσα σε άλλα λογοτεχνικά είδη (ποίηση, πεζογραφία), ασχολείται συστηματικά και με την παιδική λογοτεχνία. Επί σειρά ετών δίδαξε μάλιστα Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εβδομήντα περίπου βιβλία. Το έργο του «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» τιμήθηκε το 1989 με το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο Pier Paolo Vergerio. «Ο κλέφτης των καρπουζιών» και «Το άγαλμα που κρύωνε» πήραν το ετήσιο βραβείο του ελληνικού παραρτήματος της ΙΒΒΥ το 2003 και το 2000 αντίστοιχα. Έχει αποσπάσει τρία Κρατικά Βραβεία για τα έργα «Το άγαλμα που κρύωνε» (2000), «Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο» (2011) και «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό» (2012). Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο «Κώστα και Ελένης Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Το 2000, το 2007 και το 2010 πήρε το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για τα βιβλία «Το άγαλμα που κρύωνε», «Η κυρία Μίνα και η Άνοιξη» και «Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη». Ήταν υποψήφιος για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen 2012. Από τις εκδόσεις Καλέντη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του συγγραφέα: «Η επανάσταση των παλιών παιχνιδιών» και «Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι», με ζωγραφιές της Φωτεινής Στεφανίδη και το χριστουγεννιάτικο βιβλίο «Ποιος είναι ο πλανήτης των Χριστουγέννων;», σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, το οποίο ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου 2018.

Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλέντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.