Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Ένα βιβλίο για το Νίκο Πλουμπίδη


Το βιβλίο “Νίκος Πλουμπίδης” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, αποτελεί ένα φόρο τιμής για τον σπουδαίο δάσκαλο και αγωνιστή, για το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκο Πλουμπίδη (1902-14 Αυγούστου 1954).

Αντλώντας υλικό από την επιστημονική ημερίδα και την έκθεση που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής τον Οκτώβριο του 2018, "στενή κι’ αδιάβατος, τραχεία η οδός - Νίκος Πλουμπίδης, 1902-1954", ο τόμος παρουσιάζει μια σύνθετη εικόνα του Πλουμπίδη μέσα από την πολιτική δράση του καθώς και μέσα από τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Η προσεγμένη έκδοση περιλαμβάνει χρονολόγιο, τεκμήρια και εικονογραφικό υλικό.


Γράφουν: Χάρης Αθανασιάδης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Γιώργος Μαργαρίτης (Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Α.Π.Θ.), Βαγγέλης Καραμανωλάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Πρόεδρος Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ), Ηλίας Νικολακόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ) και η συγγραφέας Άλκη Ζέη.

Ο Χάρης Αθανασιάδης αναφέρεται στην πρώιμη συνδικαλιστική του δράση από τη θέση του δασκάλου, ενώ ο Γιώργος Μαργαρίτης στην οργάνωση της γενικής απεργίας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση στις 5 Μαρτίου 1943. Η Ιωάννα Παπαθανασίου μιλά για τη ζωή στην πόλη σε συνθήκες παρανομίας και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης για την κρυφή αλληλογραφία του Ν. Πλουμπίδη μέσα από τη φυλακή με τον Δημοσθένη Παπαχρίστου. 

Η Άλκη Ζέη σκιαγραφεί τη φυσιογνωμία του Ν. Πλουμπίδη "σαν ήρωα του Σταντάλ" μέσα από προσωπικά βιώματα και στιγμιότυπα. Τέλος, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, που έχει και τη γενική επιμέλεια του βιβλίου, περιγράφει τη συμβολή του Πλουμπίδη στην επάνοδο της Αριστεράς στη νομιμότητα και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης και στη συνέχεια της ΕΔΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.