Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Τέσσερα cd εξαιρετικής ποιότητας από το ΜΙΕΤ!

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας εγκαινίασε το 2017 μια νέα μουσική σειρά, με ζωντανές ηχογραφήσεις από τις εκδηλώσεις που φιλοξένησε στην αυλή του στην Πλάκα, τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Η σειρά εγκαινιάστηκε με τα "Γυάλινα Γιάννενα", το μουσικό έργο του Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος μελοποιεί ποιήματα του Μιχάλη Γκανά εδώ και αρκετά χρόνια. Οι δύο φίλοι και συνεργάτες μοιράζονται από τη δεκαετία του ’80 σκέψεις και συναισθήματα, ήχους και στίχους δικούς τους και άλλων, εικόνες και αρώματα ενός ορεινού χώρου και της χωμάτινης χώρας του Νείλου, συνθέτοντας μια άλλη πατρίδα στην καρδιά της Αθήνας. Το έργο ξεκινά με τη φωνή του Μιχάλη Γκανά να απαγγέλει το ομώνυμο ποίημα και στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η μουσική σύνθεση. Ποιητής και μουσικοί εναλλάσσονται και αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας τον δικό τους ιδανικό τόπο συνάντησης. 

Παίζουν οι μουσικοί: Θοδωρής Κότσυφας: ηλεκτρική κιθάρα, loops, effect. Πάνος Καρτίμπελης: κλασική κιθάρα. Δημήτρης Χουντής:  σοπράνο σαξόφωνο. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην αυλή του ΜΙΕΤ, 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2017. Οι φωτογραφίες του δίσκου είναι της Κατερίνας Τζιγκοτζίδου.
Το "Κουιντέτο" του Βασίλη Ρακόπουλου είναι το δεύτερο έργο της σειράς, ένα εγχείρημα πειραματικού χαρακτήρα, που διατηρεί συγγένεια με αυτό που διεθνώς περιγράφεται με τον όρο «intuitive music». Τέσσερις καταξιωμένοι μουσικοί πλαισιώνουν τον Βασίλη Ρακόπουλο, σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική συναυλία με παλαιότερες και νέες συνθέσεις του, που προσεγγίζουν με σύγχρονη ματιά τα μελωδικά και ρυθμικά ιδιώματα των Κυκλάδων και της ευρύτερης Μεσογείου, προτείνοντας σύγχρονες εκδοχές ανάπτυξής τους και δίνοντας γόνιμο έδαφος σε λαμπρούς αυτοσχεδιασμούς. Ο επί σκηνής διάλογος υπήρξε ανοικτός σε επίπεδο αισθητικής συνύπαρξης των μουσικών και στοχεύει στη γνήσια μουσική επικοινωνία με το κοινό. 

Όπως εξηγεί ο Βασίλης Ρακόπουλος: «Το τρίτο, το πέμπτο και το όγδοο κομμάτι ήταν αυτοσχεδιαστικές διασκευές συνθέσεων του Μάρκου Βαμβακάρη, του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ και του Ross Daly αντιστοίχως, το έβδομο ανήκει στον Μάξιμο Δράκο, ενώ οι υπόλοιπες συνθέσεις είναι δικές μου». 

Μάξιμος Δράκος  ♦  πιάνο, πλήκτρα 
Χάρης Λαμπράκης  ♦  νέι 
Ντίνος Μάνος  ♦  κοντραμπάσο 
Βασίλης Ποδαράς  ♦  τύμπανα 
Βασίλης Ρακόπουλος  ♦  ηλεκτροκλασική midi κιθάρα, φωνὴ 
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην αυλή του ΜΙΕΤ, 1 και 2 Ιουνίου 2017.
Το "Affection" και το "No answer" του Βασίλη Ρακόπουλου, ερμηνεύτηκαν ζωντανά τον Ιούνιο του 2018  στην αυλή του ΜΙΕΤ, Θουκυδίδου 13, με κλασική κιθάρα και κουιντέτο εγχόρδων, σε μια συναυλία ενταγμένη στο πρόγραμμα συνεργασίας του ΜΙΕΤ με το Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση των έργων με μικρότερο σχήμα μουσικής δωματίου. 

Κύριο χαρακτηριστικό της σουίτας Affection είναι η σαφής στιλιστική αναφορά στην περίοδο του Μπαρόκ. Το πρώτο από τα πέντε της μέρη έδωσε το όνομά του σε όλη την ενότητα, φλερτάροντας με τη φόρμα της σονάτας. Τα υπόλοιπα μέρη είναι δομημένα κατά βάση σε ασματικές μορφές, ξεδιπλώνοντας λυρικές αναπτύξεις και σύντομους αυτοσχεδιασμούς. Η ελεύθερη εισαγωγή του «North Star» βασίζεται στη σύνθεση «Αndrea» του Μάρκους  Στόκχαουζεν. Από την άλλη πλευρά, η σουίτα No answer χαρακτηρίζεται από διάχυτη ιμπρεσιονιστική διάθεση, μέσα από την οποία αναδύονται ρομαντικές και μοντέρνες γραμμές. 

Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Μιχαήλ Άγγελος Τουμανίδης — κλασική κιθάρα, Βασίλης Ρακόπουλος — ηλεκτροκλασική κιθάρα, Διονύσης Βερβιτσιώτης — βιολί, Περικλής Τιμπλαλέξης — βιολί, Γιάννης Αθανασόπουλος — βιόλα, Αλέξανδρος Κασαρτζής — τσέλο, Δημήτρης Τσεκούρας — κοντραμπάσο.

"Η Ντόρα Μπακοπούλου ερμηνεύει SchubertBrahms στην αυλή του ΜΙΕΤ" είναι ο τίτλος ενός εξαιρετικού επίσης άλμπουμ που κυκλοφόρησε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας. Το cd της Ντόρας Μπακοπούλου από την ζωντανή ηχογράφηση στην αυλή του, στην Πλάκα, το καλοκαίρι του 2018, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μαζί της δύο καταξιωμένοι μουσικοί, ο Χριστόφορος Μιρόσνικοφ (τσέλο) και ο Γιώργος Καρτελιάς (βιολί). 

Τα περιεχόμενα του ψηφιακού δίσκου:
Franz Schubert An die Musik, Op. 88, αρ. 4 Johannes Brahms Σονάτα για πιάνο και τσέλο, αρ.1, Οp. 38 1. Allegro non troppo, 2. Allegretto quasi menuetto 3. Allegro Franz Schubert Τρίο, σε μι ύφεση μείζονα, Οp. 100 1. Allegro 2. Andante con moto 3. Scherzo: Allegro moderato 4. Allegro moderato.

Για περισσότερα, εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.