Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Οι τελευταίοι νομάδες του Θανάση Μεντή


Το μυθιστόρημα «Οι τελευταίοι νομάδες» του Θανάση Mεντή είναι μια μπαλάντα για τον έρωτα και για τον άνθρωπο, που εστιάζεται σε εκείνον τον υπαρξιακό μηχανισμό που κατάφερε να εξασφαλίσει την επιβίωση ενός λαού που είναι από τους παλιότερους και λιγότερο γνωστούς, διασκορπισμένος σε όλες τις περιοχές των Βαλκανίων και πλέον στα πρόθυρα της εξαφάνισής του. Αυτός ο λαός είναι οι Βλάχοι. Πέρα από την ιστορία των Βλάχων, ο συγγραφέας ασχολείται με την ταυτότητά τους, με την εθνο-πολιτιστική υπόστασή τους, με τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τη λαογραφία και κάθε τι που τους διακρίνει από τους υπόλοιπους πληθυσμούς. Μιλάει για μια ευλογημένη εθνότητα, αν και ιστορικά της επιφυλάχθηκε μια δραματική τύχη. 

Μια ιστορία για τον Έρωτα και για τον Άνθρωπο που νικάει τον χώρο και τον χρόνο, που συνιστά ένα ταξίδι για τον αναγνώστη οποιασδήποτε χώρας και, ταυτόχρονα, μια τελευταία προσευχή για έναν υπό εξαφάνιση λαό. Μια έκκληση προς τα ευήκοα ώτα του σύγχρονου πολιτισμού, ώστε να μη χαθεί αυτός ο αρχαίος λαός, ιδιαίτερος, όμορφος, από τους πιο ζωντανούς των Βαλκανίων.

Ο Θανάσης Μεντής κατάγεται από το Κεφαλό­βρυσο Ιωαννίνων. Γεννήθηκε στο Σωπίκι Αγίων Σαράντα το 1958. Το 1988 αποφοίτησε από τη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Τιράνων. Το 1993 ήρθε στην Ελ­λάδα όπου και ζει οικογενειακώς στην Αθήνα. Ασχο­λήθηκε με τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία. 

Το 2011 κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα «Η καταραμένη σκιά» και το 2013, το μυθιστόρημα «Τα τελευταία λόγια του Σωκράτη Μπούμπα», που μεταφέρθηκε στα ελληνικά με τον τίτλο «Οι τελευταίοι νομάδες», με το οποίο κερδίζει το Εθνικό Βραβείο Λογο­τεχνίας του Υπουργείου Πολιτι­σμού της Αλβα­νίας. Το 2016 εκδίδει το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Καμένος χρόνος».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις "Εκδόσεις Επίκεντρο" (Θεσσαλονίκη, 2019), σε μετάφραση Ανδρέα Ζαρμπαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.