Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

Ανθολογία σημαντικών αντιπολεμικών κειμένων


Το βιβλίο «Θραύσματα πολέμου» αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και επίκαιρων απηχήσεων ανθολογία, στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικά αντιπολεμικά κείμενα συγγραφέων που βίωσαν τα τραυματικά γεγονότα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Αποσπασματικές αφηγήσεις που κινούνται γύρω από τον παραλογισμό του Μεγάλου Πολέμου, μέσα από τον οποίο κάθε αξία ανατρέπεται δια παντός, στοχεύουν σε μια απόπειρα αφύπνισης, ενεργοποίησης της κριτικής σκέψης και εναντίωσης στην επιζήμια λήθη, προκειμένου να αποφευχθούν τα φρικτά λάθη του παρελθόντος. Ανθολογούνται κείμενα, μαρτυρίες και στοχασμοί των: Στράτη Μυριβήλη (Η Ζωή εν Τάφω), Ανρί Μπαρμπύς (Η Φωτιά), Ζαν Πωλάν (Ο ζήλος του πολεμιστή), Πιέρ Μακ Ορλάν (Τα νεκρά ψάρια), Λουί-Φερντινάν Σελίν (Ταξίδι στην άκρη της νύχτας), Μαρσέλ Προυστ (Ο ξανακερδισμένος χρόνος), Πωλ Βαλερύ (Η κρίση του πνεύματος).

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται εργοβιογραφικές αναφορές για κάθε συγγραφέα που ανθολογείται, ενώ οι μεταφράσεις πραγματοποιήθηκαν στα Εργαστήρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, από πέντε σπουδαστές (Αγγελική Αδάμου, Σέργιος Τρεχλής, Άννα Τριανταφύλλου, Μαρία, Κουτρουμπή και Δήμητρα Ματθιοπούλου), υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Έφης Κορομηλά. Στο εισαγωγικό σημείωμα της Άννας Τριανταφύλλου, διαβάζουμε: «Στις αρχές του 1914 κανένας δεν πίστευε ότι η Ευρώπη θα πιανόταν στα πλοκάμια μιας τεραστίων διαστάσεων τραγωδίας. Και όταν στις αρχές του Αυγούστου ο πόλεμος κηρύχτηκε, όλοι πίστευαν ότι η διάρκειά του θα ήταν μικρή. Ωστόσο, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, γνωστός επίσης και ως ο Μεγάλος Πόλεμος ή ο Πόλεμος των χαρακωμάτων, θα καταστρέψει μια ολόκληρη ήπειρο μέσα σε τέσσερα χρόνια, με άμεσες και έμμεσες συνέπειες: μαζικοί θάνατοι και εκατομμύρια θύματα στο μέτωπο»...

Αυτή την πραγματικότητα αφηγούνται οι καταξιωμένοι συγγραφείς που βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου, αποτυπώνοντας ποικίλες στιγμές και εικόνες των αποτρόπαιων συνθηκών διαβίωσης, της φρίκης του πολέμου και της συνεχούς αγωνίας, αποδίδοντας την ιστορική στιγμή με τον δικό τους τρόπο, συχνά μέσα από σημάδια ζωής κι ελπίδας που ξεπροβάλλουν, κάποτε δίνοντας αντιηρωικό μα βαθιά ανθρώπινο τόνο στις πολεμικές εμπειρίες (Σελίν: «Ποτέ δεν είχα αισθανθεί τόσο άχρηστος ανάμεσα σ’ όλες εκείνες τις σφαίρες και τα φώτα εκείνου του ήλιου. Μια απέραντη, παγκόσμια κοροϊδία»), ενώ το -δοκιμιακού χαρακτήρα- κείμενο του Πωλ Βαλερύ, πραγματεύεται την κρίση των αξιών και διερωτάται για τις αρετές του γερμανικού λαού: «είδαμε την ευσυνείδητη εργασία, την πιο στέρεη παιδεία, την πιο σοβαρή πειθαρχεία και την επιμέλεια να χρησιμοποιούνται για την επίτευξη τρομακτικών στόχων».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.