Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Η κρητική ποίηση στα χρόνια της αναγέννησης


Το βιβλίο "Η Κρητική ποίηση της αναγέννησης" (14ος-17ος αιώνας), του Στέφανου Κακλαμάνη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, είναι ο πρώτος τόμος με την εισαγωγή στο θέμα. Ακολουθούν άλλοι δύο στο προσεχές διάστημα με την ανθολόγηση. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη εργασία - μελέτη που βρίσκει το δρόμο της έκδοσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Στέφανος Κακλαμάνης είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε στην Kαρυά Λευκάδος (1958) και σπούδασε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1977-1981). Υπήρξε υπότροφος ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (1984-1987) και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (1989). 

Διετέλεσε καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου διδάσκοντας (1989-2018) θέματα της ειδικότητάς του. Έχει εκδώσει κείμενα και ιστορικές πηγές και δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για την πρώιμη νεοελληνική λογοτεχνία, για την ιστορία, τη γραμματεία και τον πνευματικό πολιτισμό της Κρήτης κατά την περίοδο της Αναγέννησης, για την κίνηση των ιδεών και την ιστορία του χειρόγραφου και έντυπου ελληνικού βιβλίου, τη χαρτογραφία, κ.ά.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει οργανώσει συμπόσια για τον Ερωτόκριτο και για άλλα επιμέρους ζητήματα της παλαιότερης λογοτεχνίας μας και έχει επιμεληθεί τα πρακτικά τους.

Καρπός πολύχρονης έρευνας των ιστορικών και γραμματειακών πηγών, η μελέτη αυτή παρουσιάζει την ελληνόγλωσση ποιητική παραγωγή της Κρήτης από τον 14ο ως τα τέλη του 17ου αιώνα μέσα στα ιστορικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και αισθητικά της συμφραζόμενα. Κεντρική θέση στην προσέγγιση αυτή κατέχουν τόσο οι δημιουργοί και τα έργα τους, όσο και η κοινωνία που τα προκάλεσε, τα προσέλαβε και τα απόλαυσε.

Το όλο εγχείρημα αναπτύσσεται σε τρεις τόμους: ο πρώτος περιλαμβάνει εισαγωγή στην εποχή και στη λογοτεχνία της κρητικής Αναγέννησης· ο δεύτερος και ο τρίτος παρακολουθούν τους αναβαθμούς της λογοτεχνικής παραγωγής από τις πρώτες εκδηλώσεις της ως τις ύστατες μέρες της μέσα από μια ανθολογία κειμένων με βιοεργογραφικές εισαγωγές, πραγματολογικά, ερμηνευτικά και κριτικά σχόλια, βιβλιογραφικά σημειώματα, γλωσσάρι και ευρετήρια.

Στη χαρτογράφηση αυτή, η ιστορία και ο πολιτισμός της Κρήτης αντιμετωπίζονται ως θεμελιώδη πεδία μελέτης για την κατανόηση της πνευματικής πορείας ενός κόσμου που συνδύασε τις διαφορετικές καταβολές και παραδόσεις του για να διαμορφώσει μια καινούργια, διακριτή, ταυτότητα. Οι λογοτεχνικές –και όχι μόνο– επιδόσεις του κόσμου αυτού αντανακλούν αυτήν την όχι εύκολη και διόλου ευθύγραμμη πορεία στα 450 χρόνια της παρουσίας των Βενετών στο νησί.

Ετοιμάζονται
Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης, τόμος Β΄: Ανθολογία (14ος αι. – περ. 1580).
Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης, τόμος Γ΄: Ανθολογία (περ. 1580 –17ος αι.).

Υπεύθυνη εκδόσεων: Κωστούλα Σκλαβενίτη. 
Για περισσότερα εδώ & εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.