Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Κόκκινο παράσημο ανδρείας & Δύο αφηγήσεις μυστηρίου



Σας παρουσιάζουμε δύο ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από έναν καινούργιο εκδοτικό οίκο, το «Διαλέγεσθαι». Είναι το πολυσυζητημένο «Κόκκινο παράσημο ανδρείας» του Αμερικανού ποιητή, μυθιστοριογράφου, διηγηματογράφου και δημοσιογράφου, Στήβεν Κρέιν (1871-1900) και το «Δυο αφηγήσεις μυστηρίου» του Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Σ. Τουργκένιεφ (1818-1883).

Το "Κόκκινο Παράσημο Ανδρείας" (Μετάφραση - Επίμετρο: Κατερίνα Σχοινά) θεωρείται, το πρώτο σύγχρονο πολεμικό μυθιστόρημα. Γράφτηκε το 1895, όταν ο συγγραφέας ήταν μόλις 25 ετών και μολονότι ο Κρέιν δεν είχε καμιά προσωπική εμπειρία από τα πεδία των μαχών, κατάφερε να συλλάβει την ατμόσφαιρα του πολέμου και τον οδυνηρό του αντίκτυπο στην ψυχή ενός νεαρού, άπειρου στρατιώτη. Ο Χένρι Φλέμινγκ λαχταράει να εκφράσει τον πατριωτισμό του σε μιαν ένδοξη μάχη, όταν όμως αρχίζει η σφαγή και βλέπει γύρω του τους άντρες να πέφτουν και να πεθαίνουν με εφιαλτικό τρόπο, πανικοβάλλεται και το σκάει από το πεδίο της μάχης. Ένα τυχαίο τραύμα που του καταφέρει στο κεφάλι κάποιος λιποτάκτης όπως και ο ίδιος, εκλαμβάνεται από τους συντρόφους του ως τραυματισμός εν ώρα πολέμου και του προσπορίζει κάποια αίγλη. Ωστόσο, μόνο όταν νιώσει την οργή για την αδικία και τον παραλογισμό του πολέμου να γιγαντώνεται μέσα του, θα ξεπεράσει τους φόβους του και θα πολεμήσει λυσσαλέα, κρατώντας ψηλά τη σημαία των Βορείων. Έξοχο "ψυχολογικό πορτρέτο του φόβου" όπως το ονόμασε ο ίδιος ο Κρέιν, είναι το πρώτο μη ρομαντικό μυθιστόρημα για τον Αμερικανικό Εμφύλιο που έγινε μπεστ σέλερ στον καιρό του στις ΗΠΑ και στην Αγγλία και εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί ως σήμερα.

Στις "Δύο αφηγήσεις μυστηρίου" (Μετάφραση – Επίμετρο: Βιργινία Γαλανοπούλου), ο Ιβάν Τουργκένιεφ μάς αποκαλύπτει μια διαφορετική πτυχή της δημιουργίας του, στην οποία κυριαρχεί η γοητεία που ασκούν πάνω μας τα μυστηριώδη φαινόμενα, είτε αυτά εκδηλώνονται στην περιβάλλουσα φύση είτε φωλιάζουν στην ανθρώπινη ψυχή. Με τη ρεαλιστική γραφή και την ποιητική ματιά του, αποτυπώνει σκέψεις και συναισθήματα που προβάλλουν στο κατώφλι της συνείδησης: στην "Παράξενη ιστορία" ερευνά την έλξη των Ρώσων για το μυστικισμό, ενώ στο "Όνειρο" καταγράφει ονειρικές παραστάσεις ανιχνεύοντας τα σύνορα ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Στα δύο αυτά διηγήματα μάς δίνει μια σειρά από εναργή πορτρέτα και λυρικά ψυχογραφήματα, δημιουργώντας μιαν ατμόσφαιρα μυστηρίου, από την οποία δεν λείπουν η υποδόρια ειρωνεία αλλά και ο βαθύς προβληματισμός του ώριμου Τουργκένιεφ γύρω από τις σχέσεις που αναπτύσσει το άτομο με τον φυσικό και κυρίως τον κοινωνικό του περίγυρο. 

Εκδόσεις Διαλέγεσθαι
Δεληγιώργη  56, 17456, Άλιμος
Τηλ.: 2109951307
E-mail: info@dialegesthe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.