Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Βιβλία για όλες τις ηλικίες από τις εκδόσεις Πνοή


Οι εκδόσεις Πνοή ιδρύθηκαν το 2016 από τον Δημήτρη Καραναστάση, φιλόλογο-επιμελητή, και την Κάκια Ξύδη, συγγραφέα. Έχουν εκδώσει 120 περίπου τίτλους (μυθιστορήματα-διηγήματα-ποίηση-παραμύθια) και έχουν δώσει το «παρών» σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις βιβλίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Τα βιβλία τους είναι έργα τέχνης, έχοντας δώσει μεγάλη σημασία, κάτι που σπανίζει πλέον, στην άριστη επιμέλεια-διόρθωση και στα υψηλής αισθητικής εξώφυλλα. Καθημερινά όλο και περισσότεροι αναγνώστες αναγνωρίζουν την ποιότητα της Πνοής και προτιμούν τα βιβλία της, τα οποία θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία Ελλάδας και Κύπρου. Έχουν κάνει εκατοντάδες επιτυχημένες παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο. Βαδίζουν τον εκδοτικό ανήφορο με σεβασμό στο βιβλίο, δίπλα στον συγγραφέα και στον αναγνώστη εκπέμποντας μια Πνοή Δημιουργίας. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε, ενδεικτικά, επτά βιβλία (4 για ενήλικες και 3 παιδικά), από τις πρόσφατες κυκλοφορίες. 

1.Γαϊτανάκι στον αέρα της Μαρίνας Βασιλειάδου

Γαϊτανάκι στον αέρα ή αλυσίδα λέγεται η πρώτη θηλιά στο πλέξιμο με βελονάκι. Δεν έχει βάση, κι έτσι μοιάζει να πετάει στον αέρα, είναι όμως αυτή που θα στηρίξει όλες τις επόμενες πλέξεις. Έτσι κι αυτές οι οκτώ αυτοτελείς ιστορίες πλέκονται η μία με την άλλη κι αιωρούνται σαν πολύχρωμες κορδέλες στο ατέρμονο γαϊτανάκι της ζωής. Ο αιώνιος σπόρος βρίσκει τόπο να ριζώσει, να ανθίσει ή να σαπίσει, αποκαλύπτοντας φευγαλέα τον γρίφο του, κάπου εκεί στα απλά, τα καθημερινά των ανθρώπων. Ώσπου όλα πάλι να πάρουν μια στροφή και να ξεκινήσουν από την αρχή, μια νέα σπορά στην ίδια γη.

2. Ατελή αγάλματα του Κωνσταντίνου Μαρούγκα

«Ό,τι μεγαλώνει στο σκοτάδι γίνεται αγρίμι». Κάθε έργο τέχνης απαρτίζεται από δύο ιστορίες που το χαρακτηρίζουν και το κάνουν μοναδικό: του καλλιτέχνη και της πραγματικότητας μέσα στην οποία δημιουργήθηκε. Η παρούσα ιστορία όμως στέκεται μόνη της, χωρίς σαφή διαχωριστικά όρια μεταξύ καλλιτέχνη και έργου. Μοιάζει με σιαμαία ένωση μεταξύ φαντασίας και ρεαλισμού· ένα πρωτόγνωρο πέρασμα από την ανθρώπινη παιδικότητα στη σκληρή βιαιότητα της ανθρώπινης φύσης. Αυτή είναι η ζωή του Δημιουργού, ενός νεαρού γλύπτη που μεγάλωσε και εξελίχθηκε ως καλλιτέχνης έγκλειστος σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Το κύριο καλλιτεχνικό του γνώρισμα ήταν η τελειότητα των έργων του. Η μόνη του διέξοδος, η ευχή να δίνει ζωή στα αγάλματά του. Κάθε τέτοιο «αμάρτημα» όμως έχει τις συνέπειές του…

3. Χωρίς αυταπάτες του Δημήτρη Γρυπαίου

Έντεκα διηγήματα για τις μικρές και μεγάλες αυταπάτες μας, που άλλοτε μας φοβίζουν, άλλοτε μας παραπλανούν και, πολλές φορές, μας καθορίζουν.

4. Βασιλικούλα μ’ ρίζα μ’της Σέβη Τηλιακού

Προς τα τέλη του 19ου αιώνα,στην Τραπεζούντα του Πόντου,κάτω από ιδιαίτερα δραματικές συνθήκες,γεννιέται ένα κοριτσάκι. Γόνος εξέχουσας οικογένειας του τόπου, πριν καλά καλά ανοίξει τα μάτια της, η μικρή Βασιλική Αλευρίδη έχει ήδη σημαδευτεί από μια βαριά ευθύνη που της καταλογίζεται αλλά δεν της αναλογεί· η μητέρα της πεθαίνει στη γέννα, και ο πατέρας της τη θεωρεί υπεύθυνη, κάτι που τον οδηγεί στη φυγή. Το γεγονός αυτό θα σημαδέψειτην παιδική της ηλικία και τη μετέπειτα ζωή της. Σπάνιας ομορφιάς, ατίθαση, αντιδραστική και μπροστά απ’ την εποχή της, διαμορφώνει με την έπαρση που γεννά η «παντοδυναμία» της νιότης, τον χαρακτήρα που θα ορίσει τις επιδιώξεις και τη σχέση της με τον έρωτα και τους ανθρώπους. Το 1915, τέσσερα χρόνια πριν από τη γενοκτονία του ποντιακού λαού, αντιλαμβάνεται τη θανάσιμη απειλή που πλανάται λόγω των αναταράξεων στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,των συνεχών διωγμών των χριστιανικών πληθυσμών και των κλυδωνισμών από τις πολεμικές συρράξεις στην Ευρώπη, και αποφασίζει να αναλάβει δράση. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, καθόρισαν τη μοίρα της, όπως καθορίζουν και τη μοίρα κάθε ανθρώπου. Ένα βιβλίο για τις χαμένες μα αλησμόνητες πατρίδες, τον έρωτα και τη δύναμη της ψυχής.


5. Ο Νέλο και το μαγικό πινέλο της Βάνας Μαυρίδου
(εικονογράφηση: Τομαζίνα Αρμάου)

Ο Νέλο, ένα μικρό αγόρι που δεν έχει πολλούς φίλους, αντιμετωπίζει τη μοναχικότητά του μέσα από τη ζωγραφική. Ένα αναπάντεχο γεγονός θα τον βοηθήσει να νιώσει αυτοπεποίθηση και να ξεχωρίσει μέσα από το μοναδικό ταλέντο, που μέχρι τότε δεν ήξερε ότι έκρυβε μέσα του. Μια ιστορία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δυσκολεύονται να πιστέψουν στον εαυτό τους και χρειάζονται κάποιον ή κάτι για να τα παρακινήσει.

6. Ο Γίγαντας του Νίκου Καρμοίρη
(εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός)

Έχετε δει ποτέ Γίγαντα; Να πατά στο χώμα και να τρίζει η γης; Να μαζεύει τους καρπούς μεμιάς από τα δέντρα; Να σηκώνει ανθρώπους στα χέρια του; Κι όμως κάποτε υπήρχε ένας Γίγαντας που ζούσε σε κάποιο χωριό δίπλα στο ποτάμι. Ήταν αγαπητός απ’ όλους, αλλά ένα αγόρι, ο μικρός Λεωνίδας, τον φοβόταν. Μέχρι που μια τυχαία συνάντηση μαζί του τον έκανε ν’ αλλάξει γνώμη… Μια ιστορία για τις φοβίες και τη δύναμη της φιλίας. Ένα τρυφερό παραμύθι με πολλαπλά μηνύματα αισιοδοξίας, για τη σημασία των υγιών προτύπων στη ζωή ενός παιδιού και για τον κύκλο της ζωής που δεν κλείνει ποτέ…

7. Η κουτσή κιθάρα της Μαρίνας Φραγκεσκίδου
(εικονογράφηση: Anelia). Περιέχει cd με αφήγηση του παραμυθιού και τρία τραγούδια σε στίχους της συγγραφέως. Μουσική-ενορχήστρωση: Μιχάλης Χαριλάου, αφήγηση: Μαρίνα Μπασέτα, ερμηνεύουν: Λυδία Σέρβου, Ζωή Παπαδοπούλου και Άννα Μονογιού.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει σε μια κιθάρα αν χάσει μία της χορδή; Θα μπορέσει άραγε να παίξει μουσική, έστω και κουτσή; Κι αν ναι, πώς θα είναι οι μελωδίες που θα δημιουργεί; Αυτά και άλλα πολλά θα έρθει να σας τα απαντήσει η Ρουζ, μια ξεχωριστή κιθάρα. Στην περιπέτειά της έχει σύμμαχους καλούς: Τον φίλο της, τον Μπλου, τη δασκάλα, τη Λίνα τη Μαντολίνα, και φυσικά τη μαμά κιθάρα, που μας μαθαίνουν πως τίποτα δεν είναι αδύνατον όταν το θέλουμε πολύ, απλώς μερικές φορές πρέπει να βρούμε κι άλλους τρόπους για να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. Το σίγουρο είναι πώς μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, αρκεί να έχουμε επιμονή, θέληση και λίγο φως στην καρδιά.

Ο εκδοτικός οίκος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, 5 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό του Μετρό Πανεπιστήμιο και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 18:00.

Ζωοδόχου Πηγής 2-4, 10678 - Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-2230206

Για περισσότερα εδώ και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.