Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Μια φωνή και μια κιθάρα στον Παρνασσό


Το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαΐου 2019, στον κατάμεστο «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό», παρακολουθήσαμε μια ξεχωριστή μουσική συνύπαρξη μεταξύ της Ελένης Βιτάλη και του Παναγιώτη Μάργαρη. Με τη φωνή της πρώτης και την κλασική κιθάρα του δεύτερου, ταξιδέψαμε για δύο ώρες σε ένα ιδιαίτερο ηχητικό πλαίσιο, από αυτά που δε μας έχει συνηθίσει η μοναδική ερμηνεύτρια.

Μακριά από τους γνώριμους χώρους διασκέδασης με τους καπνούς από τα τσιγάρα και την οχλαγωγία, τις πολύβουες ορχήστρες των καλοκαιρινών περιοδειών, το σύνηθες και προβλέψιμο πρόγραμμα των ζωντανών της εμφανίσεων, η Ελένη Βιτάλη, έχοντας ως όπλο την ακούραστη ακόμα φωνή της, έδωσε ορισμένες υποδειγματικές ερμηνείες (π.χ.: Ο εφιάλτης της Περσεφόνης, Αθανασία, Ξαφνικός έρωτας, Τζιβαέρι, Αχάριστη, κ.λπ.), σε τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Γκάτσου, Βασίλη Τσιτσάνη, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταμάτη Σπανουδάκη, Νότη Μαυρουδή, Σταύρου Κουγιουμτζή, Δήμου Μούτση, αλλά και δικών της τραγουδιών από το «Απέναντι Μπαλκόνι» και το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», τους δύο παλιούς από τους τρεις συνολικά δίσκους που υπογράφει ως τραγουδοποιός. 


Αισθητή η απουσία έστω και ενός τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη, που πιστεύουμε πως θα ταίριαζε απολύτως στην ατμόσφαιρα. Μια ατμόσφαιρα που περιμέναμε αρκετά χρόνια και που θα αποτελούσε το έναυσμα για να ακούσουμε την ερμηνεύτρια να ξεδιπλώνει το εύρος του ρεπερτορίου της και να ξεφύγει από τα γνώριμα σουξέ (πόσες φορές ακόμα να τραγουδήσεις τα: Μακριά μου να φύγεις, Τραγούδι των γύφτων, Μια γυναίκα μπορεί, Ταχεία, κ.λπ.;).

Κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρήσει και παλαιότερα με τον Σταύρο Λάντσια στο πιάνο, για μία μόνο εμφάνιση, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Ευελπιστούμε αυτή η συνεργασία με τον Παναγιώτη Μάργαρη, που ξεκίνησε το 2018 «εκτός Αθηνών», να συνεχιστεί. Από την πλευρά του, ο ταλαντούχος κιθαριστής τη συνόδευσε επάξια, ενώ στα οργανικά κομμάτια που παρουσίασε (διασκευές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής κυρίως), μπορούμε χωρίς φόβο και με πάθος να ισχυριστούμε πως πρόκειται για έναν «ευφάνταστο κιθαρίστα».


Κείμενο, Φωτογραφίες: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.