Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

Όλες οι βασικές αρχές της επιστήμης σε ένα συναρπαστικό βιβλίο«Εντελώς απίθανη επιστήμη» ή αλλιώς μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία για την ανακάλυψη των νόμων της φύσης. Η νέα επιστημονική σειρά για παιδιά και εφήβους που εγκαινιάζουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, συνδυάζει με τρόπο εντυπωσιακό και εποικοδομητικό την επιστημονική γνώση με το διαδραστικό παιχνίδι.

Σε ένα υπέροχα καλαίσθητο, σκληρόδετο βιβλίο αποδίδονται παραστατικά τα βασικότερα θέματα της επιστήμης, εκκινώντας από το θαυμαστό άτομο, τις τρεις καταστάσεις της ύλης (στερεό, υγρό, αέριο) και τα διάφορα μείγματα, διαλύματα και χημικές αντιδράσεις, συνεχίζοντας με τα στοιχεία που συγκροτούν τον υλικό κόσμο, τις δυνάμεις βαρύτητας, μαγνητισμού και ηλεκτρισμού, τους λόγους που προκαλείται η τριβή, και ολοκληρώνεται με τις μορφές της ενέργειας, την ανάλυση του φωτός και την ηφαιστειακή κίνηση.      

Αυτό που αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο συγγραφέας Ρόμπερτ Ουίνστον, γνωρίζοντας εμβριθώς τους νόμους της φύσης, προσβλέπει στην ευρύτερη διάδοση της γνώσης μέσω της απολαυστικής δόμησης του βιβλίου. Τα κείμενα πλαισιώνονται από απίθανες χάρτινες κατασκευές, μυστικές εικόνες και πολύχρωμες φωτογραφίες, όπως και από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, πολλές από τις οποίες ανοίγονται και περιστρέφονται, ενώ άλλες παρέχουν δείγματα μεθοδολογικά και καλούν τους αναγνώστες να επιχειρήσουν πειραματισμούς στο σπίτι.

Για την επεξήγηση και τη βαθύτερη κατανόηση του κάθε φαινομένου, υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες πίσω από πολλές διαδραστικές εικόνες, καθιστώντας πολύ προσιτή τη γνώση των μέχρι πρότινος απροσπέλαστων επιστημονικών εννοιών. Τα κείμενα είναι γραμμένα με σαφήνεια και απολύτως κατάλληλα για τους μικρούς αναγνώστες, ηλικίας από 9 ετών και όχι μόνο.

Και πολλοί ενήλικες θα αναθεωρήσουν την αντίληψή τους για την επιστημονική θεώρηση του κόσμου και θα ξεδιαλύνουν τις συγκεχυμένες γνώσεις που μπορεί να έχουν. Μέσω του διασκεδαστικού διαδραστικού παιχνιδιού, ο καθένας μπορεί όχι μόνο να φτάσει στη γνώση, αλλά και με κάποιο τρόπο να την υπερβεί, αφού το βιβλίο προκρίνει την περαιτέρω επιθυμία διερώτησης και εξερεύνησης.


Τη μετάφραση επιμελήθηκαν οι Ιάκωβος Ουρανός και Γιάννης Παπαδόγγονας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.