Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Το νέο άλμπουμ του έθνικ συγκροτήματος "Λωξάντρα"


Πριν ένα χρόνο κυκλοφόρησε ο τρίτος προσωπικός δίσκος του εξαιρετικού μουσικού σχήματος «Λωξάντρα» της Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Loxandra In Transition» από τη νεοσυσταθείσα Ελβετική δισκογραφική εταιρεία world μουσικής Dalit-Music.

Μετά από δύο επιτυχημένα άλμπουμ, τέσσερις συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών και συλλογών και με αρκετές συναυλίες εντός, και κυρίως εκτός Ελλάδας, το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα» (Loxandra Ensemble) επέστρεψε με νέα μουσική.

Το πρώιμο ρεμπέτικο, η ελληνική και τούρκικη παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, η λόγια μουσική της Πόλης, η μουσική των Ρομά και των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης, ήχοι του αραβικού κόσμου, Καύκασος ​​και Βαλκάνια, αντανακλώνται με μαεστρία στη μουσική του συγκροτήματος Λωξάντρα. Αρχίζοντας το 1997 ως κουιντέτο, η σημερινή οκταμελής ομάδα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να ανιχνεύει το μουσικό πνεύμα περασμένων αιώνων, μεταφέροντάς το επιδέξια στην παρούσα εποχή με πρωτότυπες ενορχηστρώσεις.

Με το καινούργιο άλμπουμ "InTransition", η μουσική κολεκτίβα Loxandra Ensemble έχει ήδη παραδώσει το πιο πειστικό και συνεκτικό έργο της μέχρι σήμερα, το οποίο σηματοδοτεί μια δημιουργική αλλαγή στο συγκρότημα με νέα μέλη, νέο site (στα Αγγλικά, σύντομα και στα Ελληνικά), νέο logo και δικές του συνθέσεις που ηχογραφούνται για πρώτη φορά.

Στα έντεκα τραγούδια και οργανικά κομμάτια, οι αιώνες μουσικών παραδόσεων στο «πολυπολιτισμικό χωνευτήρι» της Ελλάδας συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο μαζί με σύγχρονες συνθετικές και ενορχηστρωτικές επιρροές όπως η τζαζ, το swing, η σύγχρονη reggae… μέχρι την Latin Salsa. Είτε σε χορευτικό κλίμα, όπως στο «Τι σε μέλλει εσένανε», το «Και τι δεν κάνω» του Άκη Πάνου ή το «Γιατί θες να φύγεις» των Κώστα Βίρβου και Στράτου Ατταλίδη, άλλοτε μυσταγωγικά όπως στο "Ηπειρωτικό" ή με χιούμορ όπως στο «Καραγκούνα», τα τραγούδια ερμηνεύονται από τα φωνητικά της τραγουδίστριας Ρίας Ελληνίδου, η οποία επιπλέει πάνω από τις συνθέσεις με εξαιρετικά όμορφο τρόπο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ξεχωριστό εκφραστικό στίγμα του άλμπουμ.

Σειρά κομματιών

1.Τι σε μέλλει εσένανε
2.LongaBambino
3. Και τι δεν κάνω
4. Çobansazsemaisi
5. Καραγκούνα
6. Mikropolis
7. Ηπειρώτικο
8. Καρσιλαμάς του παππού
9. Γιατί θες να φύγεις
10. Balkan Salsa
11. Μηλιά

Μέλη «Λωξάντρα» (αλφαβητικά):

Αγγούσης Νίκος: κλαρίνο, φωνητικά
Αποστολίδης Φοίβος: κρουστά
Ελληνίδου Ρία: τραγούδι
Κουλεντιανός Θανάσης: κανονάκι, φωνητικά
Μεταξάς Λουκάς: ηλ. μπάσα, κοντραμπάσο, φωνητικά
Μπούμπας Πανορμίτης: βιολί, τραγούδι, φωνητικά
Παναγούλιας Δημήτρης:  κρουστά
Ταπάκης Κυριάκος: ούτι

Η ηχοληψία και οι μίξεις έγιναν στο Eastside studio recordings, από τον Γιώργο Μπακάλη, εκτός από την ηχοληψία του «Και τι δεν κάνω» που έγινε στο Home studio Dimitris Sintos, από τον Δημήτρη Σίντο και την ηχοληψία του κοντραμπάσου στο «Çoban saz semaisi» και τη «Μηλιά» που έγινε στο Studio K65, από τον Νίκο Παραουλάκη. Το έργο μεταμορφώθηκε οπτικά με συνοχή και μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια από τον διάσημο πολωνό γραφίστα και εικονογράφο Simeon Genew. Το mastering έγινε από τον Michiel Cornelisse στο Blaisdell Studios (Groningen, NL). 


Σύντομο ιστορικό της μουσικής ομάδας: 
Το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα» γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μουσικές του αφετηρίες και αναζητήσεις η αστική μουσική παράδοση των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, (Meyhane-Καφέ Αμάν), η τσιγγάνικη μουσική παράδοση, η δημοτική μουσική της Ελλάδας, η κλασική Οθωμανική και νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, οι ήχοι του αραβικού κόσμου, η σεφαραδίτικη μουσική και τα μουσικά ιδιώματα των Βαλκανίων. 

Ιχνηλατώντας τις μουσικές αυτές το πρώτο album του σχήματος κυκλοφορεί το 2006 με τίτλο «σχεδόν όπως παλιά…» (Καθρέφτης), album που το 2011 κυκλοφορεί και στην Τουρκία (“AlmostlikeinthePast”, Eterna Productions) ενώ στις αρχές του 2012 εκδίδεται η δεύτερη δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο «Μεϋχανέ – Καφέ Αμάν» (Πολύφωνον). H παραγωγή αυτή θα σκαρφαλώσει στην 8η θέση του World Music Chartof Europe (Σεπτέμβριος 2012) ενώ το κομμάτι «Τα ψαράδικα» θα επιλεγεί για να συμπεριληφθεί στο cd album του πολύ γνωστού περιοδικού παραδοσιακής και ethnic μουσικής "Folk Roots".

Η «Λωξάντρα» έχει στο ενεργητικό πολυάριθμες συνεργασίες με διακεκριμένους μουσικούς της παραδοσιακής -και όχι μόνο- μουσικής όπως επίσης και εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Το 2010  «έντυσε» μουσικά και ζωντανά επί σκηνής, την πολύ επιτυχημένη θεατρική παράσταση του ΚΘΒΕ «Λωξάντρα», που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου.
Το 2013 μετά από πρόσκληση καθηγητών του Πανεπιστημίου «Μακεδονία», πραγματοποίησε τριήμερο εργαστήρι με θέμα την μουσική των «καφέ Αμάν», σε φοιτητές της κατεύθυνσης παραδοσιακής μουσικής του ΤΜΕΤ.

Από το τέλος του 2016 οι «Λωξάντρα» είναι σε δημιουργικό μετασχηματισμό. Με νέα μέλη στη σύνθεσή της και καινούργιο album στα σκαριά, με φρέσκες μουσικές ιδέες  -γνωστά  κομμάτια της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής ενορχηστρωμένα με κλασικό ή «πειραγμένο» τρόπο αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του σχήματος πάντα στα ίχνη των μουσικών δρόμων της ανατολής- με διάθεση ανοίγματος σε νέα ρεύματα και πρόθεση δημιουργικών δοκιμασιών, γίνεται μια Λωξάντρα που ταξιδεύει μουσικά στο χώρο και το χρόνο, σμίγοντας την ανατολή με τη δύση, το κλασικό με πειραματικό, το παλιό με το σύγχρονο. 

Καρπός της δουλειάς τους, το cd "Loxandra in transition", που κυκλοφόρησε στις 20/04/2018 και έφτασε τον Μάη της ίδιας χρονιάς στο Νούμερο 3 στο World music charts EuropeΤον Ιανουάριο του 2019 ψηφίστηκε στην 3η θέση των καλύτερων παραγωγών "world" μουσικής για το 2018 από το Global Music Network!

Περισσότερα για το συγκρότημα εδώ & εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.