Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Τέσσερα βιβλία από τις Εκδόσεις Καλλιγράφος




Λίγα λόγια για τον εκδοτικό οίκο:

Η δραστηριότητά μας στο χώρο του βιβλίου ξεκίνησε με τo τυπογραφείο Γιώργος Αργυρόπουλος το 1956, το οποίο εξελίχθηκε στις Γραφικές Τέχνες Γ. Αργυρόπουλος Ε.Π.Ε. το 1980. Ως φυσική συνέχεια της πολυετούς ενασχόλησής μας με τις εκδόσεις, δημιουργήθηκαν το 2011 οι Εκδόσεις Καλλιγράφος. Σκοπός μας είναι να υποστηρίζουμε και να δίνουμε βήμα σε καινούριους συγγραφείς, ώστε να πυροδοτήσουμε νέες σκέψεις και θεωρίες, μέσω της συγκρότησης καινοτόμων συλλογών με ισχυρό αντίκτυπο στον αναγνώστη. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε την επανέκδοση τίτλων παλαιότερων συγγραφέων, ώστε να φέρουμε το σύγχρονο αναγνωστικό κοινό σε επαφή με κλασικά έργα προηγούμενων δεκαετιών. 

Η εκδοτική μας δραστηριότητα στοχεύει στην υψηλή ποιότητα και αισθητική των βιβλίων που εκδίδουμε, την πλούσια θεματολογία και την τυπογραφική αρτιότητα. Βασική μας προτεραιότητα είναι η συνεχής ενημέρωση και βελτίωση, με σεβασμό στον συγγραφέα και τον αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα παραμένουμε αφοσιωμένοι στην αποστολή μας για την έκδοση άρτιων τίτλων από πλευράς εμφάνισης και περιεχομένου. Στις εκδόσεις μας συμπεριλαμβάνονται οι εξής θεματικές: ελληνική γλώσσα, ελληνική πεζογραφία, δοκίμιο, ξένη πεζογραφία, ιστορία και πολιτικές επιστήμες, ψυχολογία, μαγειρική, ποίηση, ταξιδιωτική λογοτεχνία, κ.ά.

Οι Νότες Λογοτεχνίας σας παρουσιάζουν ενδεικτικά τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδόσεις, στις οποίες αξίζει, κατά τη γνώμη μας, να σταθεί ο αναγνώστης.




















«Η σύντομη ιστορία του ελληνικού κράτος» του Βασίλη Κρεμμυδά.
15,5 x 24 εκ., 144 σελ. έκδοση: Ιανουάριος 2014.
Η σύντομη ιστορία του ελληνικού κράτους, του Βασίλη Κρεμμυδά, είναι μια αφήγηση μεστή και απλή, έτσι που να μπορούν να τη διαβάζουν όλοι. Μια αφήγηση που ανατέμνει το γνωστό ιστορικό υλικό για να το ερμηνεύσει και για να αναδείξει την εξέλιξη της νεοελληνικής ιστορίας και κοινωνίας από την εποχή του Διαφωτισμού, τα στάδια διαμόρφωσης του κράτους έως τη σημερινή εποχή. Η αφήγηση αυτή στηρίζεται στο ιστορικό υλικό και σε σημαντικά ερευνητικά δεδομένα αλλά δεν εξαντλείται σε αυτά, ούτε τα προβάλλει ως κεντρικό της αντικείμενο: τα κύρια ιστορικά γεγονότα στην Ευρώπη και στον ελληνικό χώρο, στο μεγάλο διάστημα σχεδόν δύο αιώνων, δεν παρουσιάζονται σε μια παράθεση ονομάτων και χρονολογιών, αλλά αναδεικνύονται πρώτιστα ως διαμορφωτικοί παράγοντες της οικονομίας και της πολιτικής ιστορίας και συνεπώς ως φαινόμενα της κοινωνίας και του πολιτισμού που οδήγησαν σταδιακά στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Η σύντομη ιστορία του ελληνικού κράτους, του Βασίλη Κρεμμυδά, είναι μια αφήγηση απλή σαν παραμύθι, αλλά όχι και απλοϊκή, γιατί δεν συνιστά άλλο παρά το καταστάλαγμα της θησαυρισμένης γνώσης, δοσμένο σε μια ερμηνευτική προσέγγιση της εξελικτικής διαμόρφωσης του σύγχρονου ελληνισμού.

«Η λογοτεχνία και οι τέχνες της εικόνας»
14 x 21 εκ., 272 σελ. έκδοση: Μάιος 2013.
Η Ελληνική Εταιρεία Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας αποφάσισε την οργάνωση της ημερίδας με στόχο την ενίσχυση των διακαλλιτεχνικών προσεγγίσεων στην Ελλάδα, προσεγγίσεων που ως μέρος του τοπικού ενδιαφέροντος για τη συγκριτική γραμματολογία δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα μέχρι στιγμής. Η ημερίδα, όπως και το βιβλίο, χωρίστηκε σε δύο τμήματα, «Λογοτεχνία και κινηματογράφος» και «Λογοτεχνία και ζωγραφική».

«Η θεία Τούλα» του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο (Μετάφραση: Μαρία Μπεζαντάκου) 
13 x 19,5 εκ., 176 σελ. έκδοση: Νοέμβριος 2013. 
Η θεία Τούλα, που έχει θεωρηθεί ένα από τα εκατό καλύτερα ισπανόφωνα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα (εφημερίδα El Mundo), αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα και φιλοσόφου. Το κείμενο, ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα, παγιδεύει τον αναγνώστη με τη γρήγορη και απροσδόκητη πλοκή, τους ζωντανούς διάλογους, τις συγκρούσεις και τις αντιφάσεις του εσωτερικού κόσμου των ηρώων, ενώ δεν προσφέρει ρεαλιστικές περιγραφές ούτε και σαφείς εξηγήσεις, απέχοντας έτσι από τα σύγχρονά του μυθιστορήματα.

«Γραφείον ενικού τουρισμού» του Γιάννη Στρούμπα
17 x 24 εκ., 64 σελ., έκδοση: Μάρτιος 2016.
Σε τόπους ή στον χρόνο, συλλογικό ή μοναχικό, πληθυντικό ή ενικό, ένα ταξίδι ανασκαλεύει τη μνήμη, φέρνοντας αντιμέτωπο το παρόν με το παρελθόν, την παιδική ηλικία με την ενηλικίωση. Όχημά του ένα γραφείο τουρισμού, που διοργανώνει μικρές ή μεγάλες εκδρομές από το ξεκίνημα της μεταπολίτευσης μέχρι το διαγραφόμενο τέλος της, παρακολουθώντας την ατέρμονη αμφιταλάντευση του τόπου και των κατοίκων του μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας. Ο εκπαιδευτικός Γιάννης Στρούμπας είναι από την Κομοτηνή.

Για περισσότερα, εδώεδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.