Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Το νέο βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου


Το νέο ολιγοσέλιδο, συγγραφικό αποτύπωμα της Έρσης Σωτηροπούλου, πραγματεύεται το δύσβατο θέμα της αρρώστιας και της απώλειας του νου, καταγράφοντας στιγμές άμεσα συνδεδεμένες με την καθημερινή έγνοια, ανησυχία και φροντίδα ενός ηλικιωμένου και ασθενούς γονέα. Στιγμές πολύ δύσκολες που βιώνουν, όλο και πιο συχνά, όλοι όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα δραματικά επακόλουθα της άνοιας.

Με τρόπο αποσπασματικό και σχεδόν ποιητικό, η Σωτηροπούλου προσπαθεί να αποδώσει τις ψυχικές διακυμάνσεις, τις ταλαντεύσεις και τις έντονες κάποτε αντιδράσεις της απέναντι στην ασθένεια της μητέρας, αλλά και σταδιακά φέρνει στην επιφάνεια τον οδυνηρό αποχωρισμό που επέρχεται, ενόσω μάλιστα η ασθενής βρίσκεται στη ζωή:

«Με την ανάσα κομμένη ακούμε
Το τρίξιμο να γίνεται βόμβος
Βρυχηθμός αεροπλάνου που πλησιάζει
Όχι από τον αέρα
Αυτός ο ορυκτός βόμβος καθώς
Ένα κομμάτι αποσπάται από τη μητέρα»

Ποιητικά θραύσματα, πληθώρα παρατιθέμενων φαρμάκων και έντονα αμφίθυμη στάση της συγγραφέως, υπαγορεύονται από το τραυματικό βίωμα. Ο «άνθρωπος στη θάλασσα» παλεύει να πάρει ανάσα κι εκείνος που τον αντικρίζει και σπεύδει για βοήθεια, διχάζεται. «Πιο εύκολο να γράψεις παρά να ζήσεις. Πιο εύκολο να ζήσεις παρά να γράψεις» εξομολογείται η Σωτηροπούλου, αναγνωρίζοντας τη συνοδοιπορία ζωής και γραφής, ως προς την οξύτητα των συναισθημάτων. Η τραγικότητα όσο δύσκολα βιώνεται, άλλο τόσο δύσκολα αποτυπώνεται στο χαρτί.

Το βιβλίο "Άνθρωπος στη θάλασσα" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.