Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ο Κραουνάκης μελοποιεί Λόρκα


Ισπανία και Ελλάδα
καίγονται αδιάκοπα από ένα Ντουέντε,
γιατί είναι χώρες
με αρχαία μουσική, αρχαίο χορό,
αρχαία κουλτούρα,
όπου το Ντουέντε
στύβει λεμόνια από ξημέρωμα.                         
                         F.G. Lorca
                        (1898-1936)

Σ’ αγαπάω
σαν το θάνατο
Ισπανία
κόκκινο πανί
Σ’ αγαπάω κι έχω Αθάνατο
το φτερό μου
στη Ζωή
             Σ.Κ.
            Θέατρο Τέχνης, Ιαν. 18

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει ασχοληθεί πολλές φορές ως συνθέτης με το Θέατρο. Έχει γράψει μουσική και τραγούδια για πλήθος θεατρικών παραστάσεων. Το 2018 παρουσίασε στο Θέατρο Τέχνης τη διάλεξη του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Παιχνίδι και θεωρία του ντουέντε» (1933), μαζί με δέκα μελοποιημένα ποιήματα από την πρώτη ποιητική συλλογή «Libro de poemas» (1921-22) του κορυφαίου Ισπανού δραματουργού. Το υλικό αυτό ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άπαρσις και τη Λυχνία, σε μια άκρως καλαίσθητη έκδοση (βιβλίο-cd), με πολλά ενδιαφέροντα κείμενα.

Όπως σημειώνει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο ένθετο, τα πρώτα τραγούδια -σε απόδοση του αείμνηστου ποιητή Ανδρέα Αγγελάκη (1940-1991)- γράφτηκαν το 1976. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Κραουνάκης σαν να επεξεργαζόταν μέσα του όλο αυτό το σπάνιο και ακριβό υλικό. Ακούγοντας τα τραγούδια, ακόμα και αν δεν είχες την τύχη να παρακολουθήσεις τη μουσικοθεατρική παράσταση για την οποία δημιουργήθηκαν, νιώθεις το δημιουργικό άγγιγμα των Κραουνάκη-Αγγελάκη επάνω στο έργο του Λόρκα. Ακούγονται, επίσης, αποσπάσματα από το Duende σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα, ενώ περιέχεται και το video clip Κασίντα των σκούρων περιστεριών.

Ερμηνεύουν με δύναμη και ευαισθησία, ο ίδιος ο Κραουνάκης, οι Χρήστος Γεροντίδης και Κώστας Μπουγιώτης. Παίζουν με πάθος οι Βασίλης Ντρουμπογιάννης (πιάνο) και Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλο).

Το βιβλίο που συνοδεύει το cd περιλαμβάνει κείμενα των: F.G. Lorca, Salvador Dali, Γιώργου Σαμπατακάκη, Marko Breuer, Δημήτρη Μανιάτη, Αγγελικής Κορδέλλου, Κώστα Γεωργουσόπουλου, Γρηγόρη Ιωαννίδη, Ναταλί Χατζηαντωνίου, Βασίλη Μπουζιώτη, Αντώνη Μποσκοΐτη, Νίκου Ξένιου, Λέανδρου Πολενάκη, με θέμα τον Lorca, το Duende και τον θεατρικό Κραουνάκη.

Έργο εξωφύλλου: Γιώργος Κολλιός.
Σχεδιασμός: Άπαρσις.
Επιμέλεια έκδοσης: Κατερίνα Θανοπούλου.
Τεχνική επιμέλεια - παραγωγή: Ernesto N. Bauman
Ηχοληψία, μίξη: Τάκης Αργυρίου Studio 111
Video Clip "Κασίντα των σκούρων περιστεριών", σκηνοθεσία Ήρας Δράκου, κάμερα Νίκος Καρούζος, μοντάζ Σελήνη Παπαγεωργίου.
Γραφιστική επιμέλεια έκδοσης: Πέτρος Παράσχης

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Εικαστικά έκδοσης: F.G.Lorca
Διανομή: Εκδόσεις Άπαρσις (βιβλιοπωλεία), MLK (δισκοπωλεία)
Παραγωγή: Εκδόσεις Άπαρσις & Λυχνία.

Το κείμενο της δημοσιογράφου, Ρένας Θεολογίδου, που κοσμεί το οπισθόφυλλο: 
«Ο Σταμάτης μελοποιεί 10 ποιήματα του Λόρκα, μας παίρνει από το χέρι και μας πηγαίνει πίσω να πιάσουμε το νήμα το παλιό. Μας κάνει χατίρι που είναι εδώ μαζί μας, πέρασε πια αλλού. Μας ανήκει λιγότερο. Συνδέει την έναρξη του μεταπολεμικού μας διαφωτισμού με το παρόν. Είναι συνεχιστής εκείνων και είναι μόνος του. Ο Λόρκα σηματοδοτεί το Θάνατο, την Αναγέννηση, την αντίσταση του Νότου, και ο Σταμάτης μας βαπτίζει με το Ντουέντε στα νερά της πολύπαθης Μεσογείου, κρατώντας το μύρο που του παραδίδουν ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης.».

Για περισσότερα, εδώ: http://www.lorca.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.