Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Θεσσαλονίκη - πόλη στο σταυροδρόμι δύο κόσμων


«Θεσσαλονίκη, πόλη στο σταυροδρόμι δύο κόσμων»
(Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018)
Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Φίλιππος Μανδηλαράς (Αθήνα, 1965), που ασχολείται περισσότερο από 20 χρόνια με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, καταπιάνεται με τη Θεσσαλονίκη. Η πολυτάραχη ιστορία της πόλης, από τα χρόνια που ζούσε ακόμα η αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την οποία πήρε το όνομά της, ως τις σημερινές μέρες μας, δοσμένη με απλά, κατανοητά στιχάκια και με πολύχρωμη, ανάλαφρη και χιουμοριστική εικονογράφηση, που βοηθούν το παιδί να κάνει μια πρώτη γνωριμία με την πόλη που δοξάστηκε, αγαπήθηκε και ζηλεύτηκε όσο λίγες.

Νύφη του Βορρά τη λένε κι έχει θάλασσα μπροστά της,
κάποιοι τη θαυμάζουνε για τα πολλά,
κάποιοι για τα λιγοστά της.
Λαοί, φυλές περάσαν από κει και κατοικήσαν,
το στίγμα τους στην πόλη αυτή όλοι τ’ αφήσαν.



"Η πρώτη μου ιστορία" είναι μια σειρά για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, με γλώσσα προσιτή, λιτό κείμενο και ομοιοκαταληξία. Η εικονογράφηση είναι της Ναταλίας Καπατσούλια. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν πολλά άλλα βιβλία. 
Για περισσότερα των «Εκδόσεων Παπαδόπουλος», εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.