Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Οι αξεπέραστοι και πάντα διδακτικοί μύθοι του Αισώπου


Στις αρχές του καλοκαιριού 2018 εκδόθηκε από τον «Καλλιγράφο» ένα απολύτως χρήσιμο παιδικό βιβλίο (σχήμα 21x19 εκ., σελίδες 24) με τους μύθους του Αισώπου, σε μετάφραση Ανδρέα Χ. Μωρίκη και εικονογράφηση Μυρσίνης Νίκου. Στη συγκεκριμένη έκδοση, η κουκουβάγια αφηγείται τέσσερις διαχρονικούς και διαδακτικούς μύθους του Αισώπου, οι οποίοι με ευχάριστο τρόπο νουθετούν τους ανθρώπους για περισσότερο από δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Οι ιστορίες με τα δυο σακιά, τον ψεύτη βοσκό, τον λαγό και τη χελώνα, τον κόρακα και την αλεπού, αποτυπώνονται με όμορφο τρόπο στις σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης.

Το αρχαίο ελληνικό κείμενο αποδίδεται στα νέα ελληνικά χωρίς προσθήκες ή παραλείψεις, με λόγο βραχυπερίοδο και λιτό, ώστε ο ρυθμός της αφήγησης παραμένει ζωντανός και η ουσία δεν χάνεται σε λεπτομέρειες. Η εικονογράφηση είναι πλούσια και δυναμική. Παρακολουθεί την εξέλιξη της πλοκής των μύθων κατά ενότητα, ώστε αποτελεί ολοκληρωμένη οπτική αφήγησή τους, ιδιαιτέρως χρήσιμη για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

Τα επιμύθια, στο τέλος, δηλώνουν τους ηθικούς - διδακτικούς στόχους του Αισώπου, οι οποίοι εκφράζονται άλλοτε με απλές διαπιστώσεις και άλλοτε με παραδείγματα για μίμηση ή για αποφυγή.



Ένα εξαιρετικό βιβλίο - δώρο για τους μικρούς μας φίλους. Για περισσότερα βιβλία των «Εκδόσεων Καλλιγράφος», εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.