Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ


"Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ -
Από την αρχαιοελληνική γραμματεία έως σήμερα" 

Η παρούσα συλλογική έκδοση εκδόθηκε το 2017, από την "Γλωσσολογική Βιβλιοθήκη" των "Εκδόσεων Gutenberg". Πρόκειται για έναν απολύτως ενδιαφέροντα τόμο σχετικώς με τις λειτουργίες της γλώσσας και τη σύνδεσή της με την εκπαιδευτική και ''μιντιακή" πραγματικότητα. Ερευνητική αποτύπωση που προέκυψε από μια συνεργατική δουλειά δύο χρόνων και συγκεκριμένα, ως απόρροια της επιτυχημένης ακαδημαϊκής δράσης των δύο Θερινών Πανεπιστημίων "Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ", που σχεδιάστηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τα θεμελιώδη συστατικά της διά βίου μάθησης και της διαρκούς επιμόρφωσης. Την επιμέλεια του βιβλίου έκανε η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, η οποία και προλογίζει.

Ο τόμος είναι άμεσα συνυφασμένος με ζητήματα σχετικώς με τη γλώσσα, έχοντας σταθερό σημείο επιθυμίας την καλλιέργεια, διάσωση και διάδοσής της ταυτόχρονα. Μέσα από μία πληθώρα επιστημονικών κειμένων, επιχειρείται η ανάδειξη νεωτερικών θεμάτων, μέσα από τη γλωσσική και πολιτισμική διασύνδεση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τελικά με τη σύγχρονη εποχή. Αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία τιτλοφορούνται: ''Η ελληνική γλώσσα στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα" και "Η ελληνική γλώσσα στη δημόσια σφαίρα της μιντιακής πραγματικότητας". Τα κείμενα γράφουν οι: Κώστας Ντίνας, Ελένη Γρίβα, Ναπολέων Μήτσης, Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Fernanda Lemos de Lima, Luciana Povoa de Almeida Silva, Αθανάσιος Μιχάλης, Γεώργιος Δ. Καψάλης, Ιωάννης Πετρόπουλος, Ιωάννης Στεφανίδης, Χαράλαμπος Στεργιούλης, Νικόλας Πρεβελάκης, Ζωή Γαβριηλίδου, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Διονύσης Γούτσος, Περικλής Πολίτης, Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς.


Από το Οπισθόφυλλο:

Σε μια εποχή που διακρίνεται από ρευστότητα και επιδείνωση των τοπίων σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, ο ρόλος της γλώσσας, που αναμετράται με την ιμπεριαλιστική εικόνα, γίνεται ολοένα και περισσότερο σημαντικός. Η εστίαση στην "ασθενή" ελληνική γλώσσα, με βάση τον γλωσσικό ηγεμονισμό, δείχνει επιτακτική και, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο τόμος επιχειρεί την ενίσχυση της σύνδεσής της με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης. 

Επιμένει στην ανάδειξη νεωτερικών ζητημάτων αιχμής, όπως η σχέση της αρχαιοελληνικής γραμματείας με τη δημοσιογραφία, η έννοια της εξουσίας σε κλασικά κείμενα και η μεταμνημονιακή γλώσσα στη δημόσια σφαίρα. Κορυφαίοι γλωσσολόγοι, νεοελληνιστές και καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, του Harvard και του Rio de Janeiro καταθέτουν τις απόψεις τους για τη διδασκαλία και τις χρήσεις της ελληνικής γλώσσας σε δια/πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, την τυποποίησή της και τις γλωσσικές απεικονίσεις της κρίσης, για να καταλήξουν στην "αποθέωση" της γλώσσας ως μείζονος εργαλείου για την καταπολέμηση του φόβου και της χειραγώγησης.

Για περισσότερα βιβλία των Εκδόσεων Gutenberg εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.