Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ακμή και παρακμή της ελληνικής τραγωδίας


Από τη Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη (Υπεύθυνος σειράς: Δημήτρης Υφαντής) των Εκδόσεων Printa - Ροές, κυκλοφορούν τρία πρώιμα κείμενα του Νίτσε (1844-1900) για το αρχαίο μουσικό δράμα, σε μια εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση, υπό τον τίτλο "Ακμή και παρακμή της ελληνικής τραγωδίας".

Στα τρία κείμενα της έκδοσης (δύο διαλέξεις και μία σύντομη πραγματεία), ο Νίτσε εξετάζει την βαθύτερη ουσία του αρχαιοελληνικού δράματος και, υπό το φιλοσοφικό αυτό πρίσμα, την ακμή και την παρακμή του. 
Στο πρώτο (Το ελληνικό μουσικό δράμα) από τα κείμενα, ο φιλόσοφος αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του αρχαίου δράματος ως «καθολικού έργου τέχνης» και τη ριζική του διαφορετικότητα σε σχέση με σύγχρονες μορφές θεάτρου. 
Στο δεύτερο (Ο Σωκράτης και η τραγωδία), αποδίδει την ταχεία παρακμή του δράματος στον σωκρατικό ορθολογισμό και την βασισμένη σ’ αυτόν ορθολογική αισθητική του Ευριπίδη. 
Στο τρίτο (Η Διονύσια κοσμοθεώρηση), τέλος, αναλύει την βαθύτερη μεταφυσική ουσία του δραματικού έργου τέχνης ως τον συγκερασμό του απολλώνιου και του διονύσιου και επισημαίνει την βαθιά μεταφυσική σημασία της μουσικής· εκθέτει δε συνοπτικά υπό το πρίσμα αυτό και βασικές αρχές μιας γενικής θεωρίας της τέχνης και της γλώσσας.

Τα τρία κείμενα της έκδοσης αποτελούν το τεκμήριο της εντατικής προεργασίας του Νίτσε για το κύριο πρώιμο έργο του, την Γέννηση της τραγωδίας. Παρουσιάζουν τον στοχασμό του φιλοσόφου για την αρχαία τραγωδία κατά την διαμόρφωσή του και συμπεριλαμβάνουν αναλύσεις που στη Γέννηση της τραγωδίας είτε εμφανίζονται υπό διαφορετικό πρίσμα είτε έχουν παραλειφθεί. Εμπεριέχουν πλήθος διανοημάτων που, σε ορισμένο βαθμό αλλαγμένα και μετασημασιοδοτημένα, διαπνέουν και καθορίζουν όλον τον μεταγενέστερο στοχασμό του Νίτσε.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως στην παρούσα έκδοση, το μισό σχεδόν βιβλίο, αποτελείται από την πλούσια εισαγωγή του επιμελητή, τα κατατοπιστικά σχόλια και τις διευκρινιστικές σημειώσεις των μεταφραστών, που βοηθούν και εισάγουν τον αναγνώστη στο φιλοσοφικό σύμπαν του Νίτσε. Μετάφραση-σχόλια: Δώρα Μακρή - Δημήτρης Υφαντής. Εισαγωγή-επιμέλεια: Δημήτρης Υφαντής.

Για περισσότερα βιβλία των Εκδόσεων Printa & Ροές, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.