Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Σκέψου σαν φιλόσοφος σε 7 ημέρες

Μπορούμε σε 7 μέρες να σκεφτούμε σαν φιλόσοφοι;

Το βιβλίο του Γκέρχαρντ Ερνστ «Σκέψου σαν φιλόσοφος» αποδεικνύει πως μπορούμε. Πρόκειται για μιαν εισαγωγή στη φιλοσοφία, που δε θυμίζει σε τίποτα μακρόσυρτα και κυρίως δύσκολα να κατανοηθούν κείμενα. Μέσα από τον διάλογο μεταξύ μαθητή και δασκάλου φιλοσοφίας, οι φιλοσοφικές έννοιες παρουσιάζονται με αρκετά εύληπτο τρόπο. Τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται για τον τρόπο αξιοποίησης του φιλοσοφικού στοχασμού, σε συνδυασμό με τις συμπερασματικές σημειώσεις στο τέλος κάθε κεφαλαίου, μετατρέπουν σε λιγότερο δύσβατα τα φιλοσοφικά μονοπάτια.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως το βιβλίο δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις και απευθύνεται ακόμη και σ΄ εκείνους που δε γνωρίζουν τις στοιχειώδεις φιλοσοφικές έννοιες. Οι αναγνώστες μυούνται στις απαιτητικές πρακτικές της φιλοσοφικής σκέψης, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να λύσουν, με τρόπο φιλοσοφικό, τους γρίφους της ζωής τους: «Οι φιλόσοφοι ασχολούνται με το ερώτημα σχετικά με το πώς πρέπει να ζούμε. Οι συλλογισμοί τους, ωστόσο, δεν πρέπει να κατανοούνται ως υποδείξεις, αλλά ως βοήθεια για να σκεφτόμαστε μόνοι μας». 

Ο διάλογος διαρθρώνεται θεματικά ως εξής:
Δευτέρα: Πώς πρέπει να ζω;
Τρίτη: Πώς μπορούμε να ζούμε μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους; Τετάρτη: Είναι αντικειμενική η ηθική;
Πέμπτη: Τι μπορούμε να γνωρίσουμε;
Παρασκευή: Τι υπάρχει;
Σάββατο: Τι είναι φιλοσοφία;
Κυριακή: Γιατί να φιλοσοφούμε;

Το βιβλίο «Σκέψου σαν φιλόσοφος» του Gerhard Ernst, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Σαργέντη και επιμέλεια Θάνου Σαμαρτζή, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2016, από τις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης». Για περισσότερα βιβλία τους, εδώ.
Στοιχεία και πληροφορίες για το συγκεκριμένο βιβλίο, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.